LETO 2011

Pregled svetovnih dogodkov: škandali, afere in vojni zločinci

Objavljeno 31. december 2011 18.05 | Posodobljeno 30. december 2011 17.53 | Piše: Mi. S.

Konec leta je vedno čas za pregled in prelet novic iz sveta, ki so se zgodile v iztekajočih se 356 dneh.

Sporna podoba

Kdo vse je ostal brez stolčka, v kakšne afere in umazane posle so se spustili številni politki?

Škandali, afere in sodne klopi

Februarja se je na veliko govorilo o Julianu Assangeu in celotni aferi Wikileaks. Assange se je sicer sam predal angleškim oblastem, a švedski pravosodni sistem še vedno pričakuje njegov prihod.

image
a:1:{s:11:"description";s:35:"Izpustili so ga iz hišnega pripora";}

Škandal prvega moža Mednarodnega denarnega fonda (IMF) je prav tako tresel svet od New Yorka na vse strani neba: Dominique Strauss-Kahn je bil namreč obtožen spolnega napada na sobarico v newyorškem hotelu. Strauss-Kahna prestrežejo na letalu za Evropo in ga strpajo v pripor. Čeprav se je na koncu izkazalo, da Strauss-Kahn ni tako umazan, kot se mu je pripisovalo, je po hitrem postopku letel s svojega toplega stolčka pri IMF.

Sedmi mesec v letu 2011 spet v znamenju škandalov. Tokrat angleški časnik News of The World pade po lupo policije, saj so novinarji vdirali v elektronsko pošto 13-letne žrtve umora, pa tudi v poštne nabiralnike sorodnikov vojakov, umrlih v Iraku ali Afganistanu. Glavna urednica je aretirana, časopis je ukinjen, Rupertu Murdochu pa delnice strmo padejo. Škandal odnese tudi dva visoka šefa policije.

Slabo jo je odnesel tudi Silvio Berlusconi, ki pod težo številnih obsodb, škandalov, predvsem pa zaradi nastale ekonomske krize v Italiji, le popusti. Berlusconi je italijansko politiko krojil 17 let: vitez je preživel 51 glasovanj o zaupnici, korupcijske škandale in žgečkljive afere, a očitno je italijansko ljudstvo imelo dovolj.

image
a:1:{s:11:"description";s:50:"Sojenje Ivu Sanaderju se bo nadaljevalo po 12. uri";}

Nadaljuje se tudi afera zaradi Iva Sanaderja, ki ga julija avstrijske oblasti končno predajo hrvaškim. Že avstrijske oblasti so ga pošteno zaslišale v primeru afere Hypo Bank, Uskok pa ga obtožuje prejemanja mastnih podkupnin.

Spomnili se bomo tudi sodbe hrvaškega generala Ante Gotovine, ki so ga spoznali za krivega in obsodili na 24 let zaporne kazni. Po 16 letih ujamejo Ratka Mladića, bivšega generala vojske Republike srbske, ki je odgovoren za pokol v Srebrenici, kjer je leta 1995 umrlo okoli 5000 moških. Odpeljejo ga v Haag, obtožen je genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

image
a:1:{s:11:"description";s:53:"Pred več kot 10 leti je obiskal plastičnega kirurga";}

Teroristi, blazneži in morilci

24. januarja v terorističnem napadu na največje moskovsko letališče Domodedovo umre 37 ljudi, več sto je ranjenih. Odgovornost za napad prevzame Doku Umarov, terorist številka ena na ruskem seznamu.

Norveško pretrese krvav teroristični napad oziroma kar dva napada. Prvo bomba eksplodira v glavnem mestu Norveške, skorajda pred nosom pisarne premierja. Osem ljudi je mrtvih, a to je šele začetek. Čez dve uri napadalec, preoblečen v policista, pride v poletni tabor za mlade politične aktiviste na otoku Utoya. Pobije 68 ljudi. Policija aretira 32-letnega Andersa Behringa Breivika, ultradesničarja, povezanega s številnimi protimuslimanskimi skupinami.

Na Hrvaškem je odmevala zgodba o izginuli 17-letnici Antoniji Bilić. Policijska preiskava pripelje do osumljenca Dragana Paravinje, za katerim se razpiše tiralica. Na nogah je celotna hrvaška policija, policija BiH in Republike srbske. Paravinjo ujamejo, za Antonijo pa izgine vsaka sled. Njeno truplo je pogrešano, v iskalni akciji izsušijo celotno jezero – a brez uspeha. V javnosti se pojavljajo tudi špekulacije, da je Paravinja povezan z izginotjem nekaj slovenskih deklet.

image

Maj 2011 seveda ni hotel zaostajati za drugimi meseci. Že 1. maja ameriška vojska s pomočjo operativcev Cie napade poslopje, v katerem se skriva tako imenovani terorist številka ena Osama bin Laden, v mestu Abotabad v Pakistanu. Po hitrem napadu posebne enote vdrejo v poslopje in ujamejo Osamo, ki pa se ne želi predati, zato ga ustrelijo – tako so vsaj ‘branilci demokracije‘ povedali javnosti. Ponekod v ZDA so ob novici ob Obamovi smrti ljudje rajali kot za novo leto ...

Že januarja v ZDA odjekne novica o strelskem napadu na kongresnico Gabrielle Giffords, ki jo v glavo ustreli 22-letni napadalec. V svojem strelskem pohodu ubije 6 ljudi, rani pa jih 12.

 

>> Preberite še: Pregled svetovnih dogodkov: vstaja ljudstva, protesti in nemirna narava

Deli s prijatelji