ŽUPANI NA NOŽ

Predvolilni obračuni: od čevapov za glasove do groženj s policijsko uro

Objavljeno 16. oktober 2014 20.44 | Posodobljeno 16. oktober 2014 19.34 | Piše: S. N.
Ključne besede: lokalne volitve

Anonimke in »zaskrbljeni občani«: v finišu tekme pred nedeljskim drugim krogom lokalnih volitev se množijo še zadnja obračunavanja med županskimi kandidati. Na Novicah smo zbrali nekaj najbolj zanimivih.

V nedeljo bo približno pol milijona Slovenk in Slovencev, ki živijo v 54 občinah brez zmagovalca iz prvega kroga volitev, imelo priložnost ponovno oditi na volišča.

Najzanimivejša in največja občina, kjer bo prihodnja nedelja odločila o novem županu, bo Maribor. Med velikimi se županska tekma še ni zaključila tudi v Novi Gorici, Novem mestu in Kranju. Med manjšimi, a zato medijsko toliko odmevnejšimi, najdemo denimo Piran. Še ena zanimivost: največja vladna stranka SMC bo ostala brez enega samega župana!

Kakšen predvolilni golaž zadnje ure pred začetkom volilnega molka kuhajo županski kandidati in njihovi podporniki? Poglejmo!

Kranj: bitka za čevapčiče, svinganje in obračuni z novinarji

image
Sedanji žžupan Kranja Mohor Bogataj in Bošštjan Trilar. Foto: Marjana Hanc

Kandidat za kranjskega župana Boštjan Trilar je kazensko ovadil tekmeca Mohorja Bogataja zaradi domnevnega podkupovanja volivcev na predčasnem glasovanju – s čevapčiči. Mična gospodična pri stojnici Bogataja je namreč mimoidočim obljubljala čevapčiče, če gredo volit predčasno. Seveda "pravega" kandidata. Porcija slastne balkanske pojedine naj bi pravovernega volivca čakala v restavraciji, ki je v lasti Bogatajevega svetovalca. Mohor Bogataj je hranjenje svojih volivcev zanikal rekoč, da nikomur ne obljublja nikakršnih čevapčičev.

Bogatajevi pristaši Trilarju niso dolgo časa ostali dolžni: po mestu je "zakrožila" anonimka o Trilarju, ki da naj bi se ga večkrat dalo videti v t. i. svingerskih klubih. Ob fotografiranju stojnice Bogataja na osrednjem Slovenskem trgu pa so neznane osebe napadle Dnevnikovega novinarja in od njega, kdo ve, zakaj, zahtevale posnetke.

Ptuj: grožnje s smrtjo

image
Grafit na Čelanovi hiši. Foto: Franc Milošič / Delo

»Tam nekje po četrti uri sem slišal ropot pred vhodom. Ko sem prišel po stopnicah, sem na hodniku našel razbito steklo in dve granitni kocki. Na vratih je bila moja slika, vanjo zapičen nož, na steni pa grafit z rdečo barvo 'Čelan mrtev si'm« je policistom in javnosti oznanil ptujski župan Štefan Čelan. Krivdo za grožnje je posredno pripisal tekmecu v bitki za županski stolček Miranu Senčarju, ki pa je tovrstno osebno obračunavanje ostro obsodil. Ni dolgo trajalo, ko so "zlobni" jeziki namignili, da si je dal "napad" nase organizirati kar drugouvrščeni Čelan sam ...

Murska Sobota: »Če zmaga Jevšek, bo uvedel policijsko uro ...«

image
Kandidata v Murski Soboti. Foto: Jože Pojbič / Delo.

Zaskrbljeni občani Pušče so murskosoboškim policistom prijavili županskega kandidata Antona Štihca. Ta naj bi pred gasilskim domom na Pušči zbrane občane strašil, da bo njegov protikandidat Aleksander Jevšek ob morebitni izvolitvi uvedel nič manj kot policijsko uro (!), češ da bo imel za to vsa potrebna pooblastila. Zaskrbljeni občani policiste pozivajo, naj zadevo nemudoma raziščejo, saj menijo, da je Štihec hotel preslepiti krajane, naj glasujejo zanj.

Lenart: Nad župana z antraksom?!

image
Sporni eksposlanec Ivan Vogrin se bo za županski stol potegoval s Krambergerjem. Foto: Blaž Samec/Delo.

Ena od zanimivih županskih bitk se odvija v Lenartu, kjer kandidira razvpiti Ivan Vogrin. Na zdajšnjega župana in Vogrinovega tekmeca Janeza Krambergerja je bila naslovljena sumljiva poštna pošiljka. Ko so jo na občini odprli, se je iz nje usul bel prah. Ali gre za potegavščino, bo pokazala kriminalistična preiskava. Teroristi so na tak način sicer v preteklosti že širili smrtonosni antraks, a k sreči nikoli v Sloveniji. Kdo je pošiljko poslal in ali je njena dostava zgolj nekaj dni pred volitvami naključje, bodo povedali policisti.

Novo mesto: »Kandidat je kriminalec,« pravijo nepodpisani

image
Utrinek z Dolenjske. Foto: Igor Mali.

Tudi iz dolenjske prestolnice prihajajo nepodpisana pisma zaskrbljenih občanov. Kandidat Gregor Macedoni, pišejo, naj bi že od študentskih let pletel kriminalno združbo, nečedne posle pa prekrival z odpiranjem in zapiranjem podjetij. Pri tem naj se ne bi izpostavljal, ampak deloval kot "stric iz ozadja", poln denarja, a brez resne službe. Med njegovimi finančnimi viri naj bi bila kraja študentskega servisa, ki naj bi ga pripojil prijateljskemu servisu iz Kranja, sam pa pobral denar. Ker so pisma nepodpisana, kandidat verjetno nima komu odgovoriti. Ali pač?

Postojna: Erazem Predjamski gre na pomoč županu

image
Župan Verbič naj bi bil tarča lokalnega medija, trdi srednjeveški vitez "Erazem Predjamski". Foto: Dragica Jaksetič 

Zaskrbljeni občani Postojne s prvopodpisanim Erazmom Predjamskim (prav zares!) so na nas naslovili zaskrbljen dopis, v katerem izpostavljajo žaljive televizijske posnetke z namenom diskreditacije kandidata Jerneja Verbiča. Te menda vrti lokalna televizija, kjer naj bi imel glavno besedo vidni član SMC, ki naj bi poskrbel za izvolitev njegovega protikandidata Igorja Marentiča. »Zaradi vpliva ozadja g. Marentiča smo medijsko nemočni«, pravi Erazem Predjamski, ki spomni še na Marentičevo barkačo: pravi, da je vredna 15 evrskih tisočakov, sam pa naj bi jo prodajal za 63 tisočakov. Kaj pa Verbičevi grehi? Tudi o teh poročajo, a z druge strani. Med drugim naj bi Verbič Zvonku Černaču (SDS) "uredil" službo direktorja občinske uprave, sumljivo pa naj bi ravnal v primeru posipanja cest in postavitve uličnih svetilk. 

Radenci: vsi so med sabo v sorodu

Na občinsko volilno komisijo v Radencih je onega dne romala zahteva za ponovne volitve. Štirje člani občinske komisije so namreč v ožjem sorodstvu s štirimi izvoljenimi svetniki (hčerka, žena, sestra ...). Z zahtevo se je strinjal tudi kandidat za župana Roman Leljak, ki se bo v drugem krogu za županski stol potegoval z Janezom Rihtaričem. Zanimivo: predlagatelj Leljakove kandidature je Ivan Rihtarič. Ali je s političnim tekmecem z istim priimkom, Janezom, v sorodu tudi on, nismo preverjali.

Trbovlje: »Če bi radi imeli to zrihtano, glasujte za Boruta ...«

image
Po občinski upravi v Trbovljah naj bi se širil glas, da bo »Borut že zrihtal«. Foto: Polona Malovrh

Pravcati vihar med zaposlenimi v občinski upravi v Trbovljah povzroča finale županske predvolilne bitke med Jasno Gabrič in Borutom Dolancem. Gabričeva je tako naslovila pismo na uradnike, ki naj bi po njenem novačili in lobirali za protikandidata Dolanca. V njem pravi, da »srečuje ogromno ljudi in kar nekaj jih je dejalo, da so bili deležni nagovarjanja, koga morajo voliti s strani določenih zaposlenih. Tudi v smislu "Če želite, da boste to imeli zrihtano, glasujte za Boruta"«. Sindikat državnih organov Slovenije v takem nagovarjanju ne vidi nič spornega: »Gre za zelo rafiniran poskus grožnje članici Sindikata državnih organov Slovenije, ki ne bi storila prav nič narobe, tudi če bi javno izrazila svoje mnenje o kandidatih za župana, saj je to legitimna pravica vsakega občana.«

Piran: »Kaj Bossman, vse niti ima v rokah Vejsil Hot!«

image
Bossman in Jeretič sta po emocionalnem prvem krogu umirila strasti. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Anonimke prihajajo tudi iz enega najlepših slovenskih mestec, Pirana. Tod se bodo volivci v nedeljo odločali med zdajšnjim županom Petrom Bossmanom in njegovim nekdanjim svetovalcem Sebastjanom Jeretičem. Kaj piše v nepodpisanih pričevanjih? Piransko občino naj bi zadnje čase obvladoval Vejsil Hot, podjetnik, nepremičninar in stric piranske podžupanje Meire Hot. Prav ona naj bi lobirala v občinskem svetu v podporo prostorskemu načrtu za območje Kaštela, ki velja za elitno lokacijo v Portorožu. Bossman naj bi za konflikt interesov v primeru svoje podžupanje vedel, a naj ne bi ukrepal. Očitke, tudi tiste o tem, da sam prevečkrat rad zaide v igralnico, je zavrnil z besedami, da gre za neumnosti in del predvolilne folklore.

Maribor: med soočenjem naj bi gospodinjstvom izključili TV-signal?!

image
Novi in stari župan ter teorije zarote. Foto: Voranc Vogel/Delo

Podporniki županskega kandidata Franca Kanglerja so prepričani, da se jim je zgodila velika krivica. Kot pravijo, naj bi med televizijskim soočenjem Kanglerja in Andreja Fištravca na lokalni televiziji operater T-2 številnim gospodinjstvom preprosto izključil signal. Da bi bila njihova teorija zarote še bolj prepričljiva, navajajo, da naj bi se to ponovilo tudi naslednji dan, ko je bila na sporedu ponovitev oddaje. 

Mariborske volivce pred nedeljskim glasovanjem sicer ponovno begajo sporni radarji. Da naj ti sploh ne bi bili ugasnjeni, se je menda razširil glas v totem mestu – zdajšnji župan Fištravec naj bi jih pustil prižgane, je namigoval tudi Kangler. Fištravec je sicer pohitel s pojasnilom, da ni tako in da je vsa oprema za nadziranje razstavljena in v skladiščih. Kangler je odprl tudi vprašanje odlaganja odpadkov v Dogošah, kar naj bi v veliki tajnosti načrtoval Fištravec. »Gre za zavajajoče laži in trditve,« je odgovoril štab zdajšnjega župana. 

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega s predvolilne bitke v vašem kraju? Povejte nam, časa je malo. Predvolilni molk se začne v soboto opolnoči.

Deli s prijatelji