ŽUPANSKI KANDIDATI

Predvolilni golaž, 2. del: za predvolilne potrebe prestavil praznik?

Objavljeno 17. oktober 2014 17.20 | Posodobljeno 17. oktober 2014 17.19 | Piše: S. N.
Ključne besede: lokalne volitve

V Murski Soboti že več kot tri desetletja praznujejo teden starejših občanov. V novembru. A ker so volitve v oktobru, naj bi župan praznik enostavno prestavil v predvolilni čas. Zadnje ure za predvolilni spopad izkoriščajo tudi v Mariboru. Vabimo k branju predvolilnega golaža, 2. del.

Župan Štihec ob stoletnici nazdravlja Tereziji Durič.

»Mestne četrti Murske Sobote že več kot trideset let v mesecu novembru organiziramo tradicionalno srečanje starejših občanov. Tudi letos smo želeli pristopiti k organizaciji tega srečanja v ustaljenem terminu, a je organizacijo prevzela mestna občina. Srečanje starejših občanov je bilo izpeljano tik pred volitvami. /..../ Župan ga je zlorabil za lastno promocijo«, so v pismu Novicam zapisali predstavniki mestnih četrti Murske Sobote.

Zdajšnji župan Murske Sobote Anton Štihec, ki naj bi stal za intervencijo za prestavitev praznika, je kakopak tudi kandidat v drugem krogu volitev, kjer mu za ovratnik diha tekmec Aleksander Jevšek. Prav Štihec je tisti županski kandidat, ki naj bi krajane Pušče tudi strašil, da se jim ob izvolitvi Jevška obeta uvedba policijske ureimage, o čemer smo že poročali. Štihec strašenje volivcev sicer zanika.

Srečanje starejših občanov, ki velja za nepolitični dogodek, je letos tako dobilo povsem drugačno noto: županski kandidat je prihod izkoristil za srečanje s kakšnimi 400 volivci. Pri tem bode v oči dejstvo, da je dogodek financiran iz občinskega proračuna, torej iz javnih sredstev.

Maribor: ameriška univerza o gradnji podružnice ne ve nič

image
Bogati kuvajtski poslovnež namerava pri nas odpreti ameriško univerzo, ta pa o gradnji ne ve nič. Foto: Tadej Regent/Delo

Kot je znano že kakšnega pol leta, naj bi v Mariboru na Studencih okoli leta 2018 zrasla ameriška univerza. Gre za projekt kuvajtskega poslovneža Hilala Arnaouta, prva gradbena dela pa naj bi se začela še letos. Polovica študentov naj bi prišla iz arabskih držav, druga polovica pa iz Slovenije ter drugih koncev sveta. Predavali naj bi ugledni ameriški profesorji.

»Z ameriško zasebno univerzo bo to postajalo ne samo mesto z bogato industrijsko tradicijo, temveč tudi mesto mladih prodornih intelektualcev«, je pred dnevi za portal Maribor24.si povedal župan Andrej Fištravec

Toda, šment, na ameriški univerzi, ki ima sedež v Washingtonu, o odprtju svoje mariborske podružnice ne vedo nič. Kot je zapisala njihova predstavnica Teresa M. Flannery, nimajo nobenih načrtov o širitvi v Slovenijo, dopuščajo pa možnost, da gre za kakšno institucijo s podobnim imenom. 

image

Lenart: županova podoba s kljukastim križem

image
Kandidat za župana Kramberger pravi, da česa podobnega še ni doživel. Foto: Boštjan Fon

Kot smo že poročali, so imeli v Lenartu včeraj izredno stanje: neznanec je na občino naslovil pisemsko pošiljko z neznanim belim prahom, kar – vsaj v hollywoodskih filmih – utegne pomeniti teroristični napad z antraksom. K sreči se je pokazalo, da prašek ni škodljiv, zato so uslužbenci kmalu lahko zapustili karanteno. Je bila pa zato toliko bolj pomenljiva fotografija v pisemski ovojnici: na zmečkani in popackani fotografiji župana Janeza Krambergerja je bil narisan kljukast križ. Policija storilca še išče.


Bodite z nami v nedeljo ob 19.00, ko bomo na najbolj branem časopisnem portalu v državi, Slovenskenovice.si, v živo spremljali razplet drugega kroga lokalnih volitev. Pri nas boste lahko prebrali poglobljene analize za vse mestne občine, kjer županska tekma še ni odločena. V živo bomo tudi osveževali volilne izide za prav vsako od 54 občin, kjer bo v nedeljo potekal drugi krog.

Vabimo vas tudi k branju 1. dela predvolilnega golažaimage.

 

Deli s prijatelji