NA KOŽO

Predvolilne igre

Objavljeno 16. november 2014 23.35 | Posodobljeno 16. november 2014 23.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

V tekmi za šefa slovenske olimpijske družine bomo spremljali dramatičen finiš.

Rok Tamše. Foto: S.N.

Bitka za osvojitev slovenskega olimpijskega vrha bo doživela vrhunec v naslednjih tednih, vse do 16. decembra, ko bodo na skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) izvolili novega predsednika. Kdo vse kandidira za naslednika Janeza Kocijančiča, ki je bil na čelu krovne športne organizacije vse od osamosvojitve Slovenije, bo uradno znano v sredo. Takrat bo generalni sekretar OKS Tone Jagodic odprl ovojnice s prispelimi kandidaturami. Jasno pa je že, da je v glavnih vlogah trojica Bogdan Gabrovec, Andraž Vehovar in Zoran Janković; v tem vrstnem redu so tudi prijavili svoje kandidature.

Kot zadnji je to storil ljubljanski župan, ki je dolgo tuhtal, tehtal, omahoval in se naposled odločil. Samozavestni nekdanji predsednik Rokometne zveze Slovenije (RZS), bivši šef Mercatorja, zdaj pa politik na čelu prestolnice ima zaradi moči v Ljubljani in naklonjenosti določenega dela gospodarstva v rokah kar močne adute za izvolitev. Toda volilni bazi bo ves čas pred očmi njegova politična kariera, saj vsi v en glas ponavljajo, da mora šport obstati kot močan adut civilne sfere, daleč od politike in državne birokracije. Zanimivo bo videti, s čim jih lahko Janković prepriča oziroma prisili, da začnejo misliti drugače. Intrigantno je tudi, da sta najvidnejša podpornika njegovega tekmeca Gabrovca Janez Sodržnik, predsednik Športne zveze Ljubljana, in Iztok Čop, ki je bil v preteklosti tesno povezan z Jankovićem. Kakšna je po novem njuna vloga v predvolilni kampanji?

Vsi trije kandidati imajo brez dvoma močan športni pečat, prepoznavnost ter večjo ali manjšo avtoriteto na športni sceni. Pri Jankoviću podobo kvarijo vpetost v politiko ter številne obtožbe glede korupcije, Vehovarju v glavnem očitajo pomanjkanje kilometrine v športnem funkcionarstvu in konkretnih rezultatov na tem področju, pri Gabrovcu, predsedniku Judo zveze Slovenije in podpredsedniku OKS, pa mnogi vidijo zgolj nadaljevanje vladanja v slogu Kocijančiča, česar so že siti. Je pa res, da se je kampanje že zdavnaj lotil zelo temeljito. Zanimivo bo videti, ali sta ga Janković in (ali) Vehovar sposobna premagati v finišu.

Deli s prijatelji