PREDSEDNIŠKE VOLITVE 2017

Predsedniški kviz: česa devet kandidatov ni vedelo

Objavljeno 20. oktober 2017 10.53 | Posodobljeno 20. oktober 2017 10.55 | Piše: S. U.

Kdaj bi se predsednik republike moral oglasiti?

LJUBLJANA – Volilna kampanja pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami se izteka, deveterica kandidatov ima le še danes čas za prepričevanje volivcev, naj glas namenijo prav njim. Poleg aktualnega predsednika Boruta Pahorja se za predsedniški stolček potegujejo še Marjan Šarec, ki kandidira s podporo svoje liste, Romana Tomc (SDS), Ljudmila Novak (NSi), Maja Makovec Brenčič (SMC), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Angelca Likovič (Za otroke!), Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija) in Suzana Lara Krause (SLS).

Prav vsi so se volivcem predstavili na sklepnem soočenju na Televiziji Slovenija. Voditeljica Erika Žnidaršič se je takoj obregnila na pismo, ko je 34 intelektualcev, Milan Kučan in Janez Janša v ločenih pismih, imelo isti cilj: preprečiti ponovno izvolitev zdajšnjega predsednika. Pahor je zatrdil, da objavljena mnenja spoštuje, se pa z večino navedb ne strinja. Ironično pa se mu zdi, da mu levica očita sodelovanje z desnico, desnica pa sodelovanje z levico. »Sam sem se v preteklem mandatu poskušal izogibati konfliktom in si v okviru svojih pristojnosti prizadeval za spravo in premagati razlike«. Njegovi protikandidati so mu očitali predvsem neodzivnost. Likovičeva je pozornost preusmerila k družinam. »Kot predsednica države bi se zavzemala predvsem za to, da bodo razmere za otroke in družine prijazne, ne pa za splav in evtanazijo tako kot Pahor,« je izjavila.

Soočenje je zaznamoval tudi krajši prepir med voditeljico Žnidaršičevo in koprskim županom Popovičem, ko se je ta obregnila ob njegove domnevne zdravstvene težave. Kaj hujšega je prekinila ravno Likovičeva, ki je rekla, naj čas namenijo predstavitvi kandidatov, te težave pa naj rešujeta v posebni oddaji. 

Preverjali so (ne)znanje

Prav tako so v studiu preverili, kako podkovani so kandidati za opravljanje vloge predsednika države. Koliko praznikov imamo v Sloveniji, ali lahko predsednik razreši veleposlanika, kdo je predsednik sosednje Madžarske, koga vse neposredno imenuje predsednik republike, koliko slovenskih vojakov je trenutno na misijah v tujini itd. Izkazalo se je, da so imeli čisto vsi predsedniški kandidati z vprašanji kar precejšnje težave ...

Deli s prijatelji