BITKA

Predsedniški cirkus: Murko že ima »kup« podpisov

Objavljeno 24. avgust 2017 20.45 | Posodobljeno 24. avgust 2017 20.45 | Piše: P. Pa., B. S.

Če želijo postati pravi kandidati za predsednika države, morajo zbrati tri tisoč podpisov. Časa imajo več kot mesec dni, a nekateri pravijo, da jim je to že uspelo. Vas zanima, kdo?

Volitve bodo 25. maja.

LJUBLJANA – Bitka za predsedniški stolček se je tudi uradno začela. V ponedeljek so na upravnih enotah po Sloveniji začeli kandidati za predsedniško kandidaturo, ki nimajo strankarske podpore ali podpore poslancev, zbirati podpise volivcev, ki jim bodo zagotovili kandidaturo na prihajajočih jesenskih predsedniških volitvah.

Kandidati imajo več kot mesec dni časa (od 21. avgusta do 27. septembra), da zberejo potrebnih tri tisoč podpisov. Število zbranih podpisov bo za kandidate tudi prvi znak, kako visoko lahko merijo v bitki za predsedniški stolček.

Predsedniške volitve bodo letos 22. oktobra. 

Podpise so na upravnih enotah aktivno začeli zbirati Milan Jazbec, Andrej Rozman Roza, Dominik Kozarič, Žiga Papež, Jožef Jarh, Jordan Zahar, Ludvik Poljanec, Aleš I. Cepič, Dušanka Janša, Martina Valenčič, Damjan Murko in Marjan Šarec.

Kandidaturo so sicer napovedali tudi aktualni predsednik Borut Pahor, ki velja za favorita letošnjih volitev, predsednica N.Si Ljudmila Novak in prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti.

Štajerski slavček Damjan Murko je pred dnevi že napovedal, da bo zanj zbiranje podpisov mačji kašelj, zato smo preverili, kako je njemu in njegovim potencialnim protikandidatom šlo v prvih treh dneh zbiranja.

image
Ob kandidaturi Damjana Murka si večina Slovencev obeta velik šov. Foto: Tibor Golob

Žiga Papež

Papež, ki se ga mnogi spomnijo predvsem po tem, da je med skakalno tekmo v Planici poljubil Petra Prevca, pravi, da točne številke zbranih podpisov za zdaj nima, saj se trenutno mudi v Tajvanu, kjer na poletni univerzijadi na teniškem tekmovanju zastopa slovenske barve. »V Sloveniji imam približno 40 pomočnikov. Po trenutnih podatkih je zbranih približno 700 podpisov,« nam je sporočil.

Andrej Rozman Roza

Igralec Andrej Rozman Roza, ki se prav tako želi podati v politiko, je v prvih dneh zbral približno 30 podpisov.

Dominik Kozarič

Na Kanarske otoke preseljeni slovenski pevec Dominik Kozarič nam zagotavlja, da je potrebno kvoto zbranih podpisov že dosegel. »Po neuradnih podatkih naj bi bilo do zdaj zbranih 3526 podpisov,« nam je sporočil. Če so med njimi tudi taki s Kanarskih otokov, ni povedal, se je pa seveda smiselno vprašati, kako naj bi jih tam overovil.

Milan Jazbec

V štabu Milana Jazbeca, ki je kot prvi uradno napovedal boj proti Borutu Pahorju, so odgovorili, da so podpise v ponedeljek začeli zbirati na različnih lokacijah po Sloveniji. »Zbiranje podpisov poteka po načrtih, odziv je že zdaj dober, o številkah pa je še prekmalu govoriti,« nam je odgovorila vodja njegovega štaba Urša Žorž.

Marjan Šarec

Kamniški župan Marjan Šarec pravi, da je zbral že nekaj čez tisoč podpisov. »Trenutno zbiramo podpise po vsej Sloveniji, delno na stojnicah, delno po pošti. Prve ocene so dobre, točnih številk še nimamo, predvidevamo pa, da jih je nekaj čez tisoč.«

Damjan Murko

Štajerski slavček Damjan Murko pravi, da se podpisi zbirajo šele dva dni. »Vsi, ki so ali bodo podpisali podporo, jo pošljejo v moj štab v Celje. Trenutno je vodja štaba službeno odsoten, tako da vam lahko rečem le to, da je njegov nabiralnik pol. Zelo poln ...« Ob tem štajerskega slavčka opominjamo, da podpisi žal ne bodo veljavni, če gre le za izraze podpore. Za pravi podpis mora namreč oseba po overovitev.

Martina Valenčič 

Martina Valenčič, ki se je tudi na prejšnjih volitvah potegovala za predsednico, pravi, da trenutno še ni prejela ničesar. »Šele danes sem začela uradno z objavo volilnega računa. Vsekakor upam, da se bodo volivci odzvali v polni meri in da mi bo uspelo zbrati dovolj podpisov, ker imam zagotovo najboljši in najodločilnejši program za Slovenijo.« Kakšen naj bi bil »najodločilnejši« program, sicer ni pojasnila.

Aleš I. Cepič

Aleš I. Cepič pravi, da je po dveh dneh še prezgodaj šteti podpise podpore. Ob tem nas še sprašuje, ali je število podpisov edini kriterij. »Kaj pa predstavitev kandidata in predvsem njegov program?«

Odgovore ostalih kandidatov bomo objavili, ko jih prejmemo.

Kako poteka zbiranje podpisov?

Volivci morajo podpisati obrazec za podporo kandidaturi za predsednika republike na upravni enoti. Obrazec je treba podpisati pred pristojnim organom na upravni enoti, nato pa ga pošljete kandidatu ali oddate na stojnici.

 

 

Deli s prijatelji