VARČEVALNO

Predsednik Türk: Vladni varčevalni predlogi so izrazito pomanjkljivi

Objavljeno 24. april 2012 00.10 | Posodobljeno 24. april 2012 00.10 | Piše: M. U.

Politika se bo morala kmalu lotiti tudi pokojninske reforme.

Danilo Türk po operaciji okreva.

LJUBLJANA – Predsednik republike Danilo Türk ocenjuje, da so vladni varčevalni predlogi izrazito pomanjkljivi in neustrezni, ker po njegovem mnenju vprašanju razvoja ni bil namenjen noben razmislek. Kot je povedal za TV Slovenija, tehnična vlada ne bi bila vsiljena od EU, saj bi bila Evropska komisija prej z nami v dialogu, mi pa bi imeli dovolj proste roke, da jo sestavimo sami.

O socialnih pravicah se morajo stranke še pogovarjati

Predsednik je ocenil, da so socialne pravice nekaj, kar se spreminja, pri tem pa je treba paziti, da ne pride do hudega oškodovanja nekaterih skupin. Vlada bi morala spremeniti varčevalne predloge, o pravicah bi se morali še pogovarjati, to pa bo preizkus naše demokracije, za katerega meni, da ga bo uspešno prestala.

Pokojninska reforma mora kmalu priti na dnevni red

Glede fiskalnega pravila predsednik Türk poudarja, da to ni formula, ki bi precizno določala vse, zato moramo paziti, da ga previdno ubesedimo, sicer si bomo morda otežili izhod nekoč v prihodnosti. Dodaja, da se bo politika morala kmalu lotiti tudi pokojninske reforme. Gre za nujno reformo, saj se povprečna življenjska doba ljudi daljša, zato bomo morali delati dlje.

Deli s prijatelji