NA SLOVESNOSTI

Predsednik Türk: Spremenite način poteka pogajanj

Objavljeno 01. maj 2012 23.11 | Posodobljeno 01. maj 2012 23.08 | Piše: Mo. S., STA

Predsednik je poudaril, da je bil upor slovenskega naroda zoper okupatorja v drugi svetovni vojni najpogumnejše dejanje v zgodovini slovenskega naroda.

Predsednik države Danilo Türk.

ŠENTJERNEJ – Na slovesnosti v počastitev mednarodnega praznika dela in spomina na padle borce 4. bataljona Cankarjeve brigade na Javorovici nad Šentjernejem je okrog 5000 udeležencev nagovoril predsednik republike Danilo Türk.

Kot je poudaril, bodo takoj po praznikih pogajanja med vlado in sindikati prešla v ključno fazo. Od teh pogajanj, ki bodo vključila tudi delodajalce in politične stranke, bo odvisno, kako bo videti varčevalni paket, naš vzdržni finančen razvoj in kakšni bodo drugi ukrepi.

Spremeniti potek pogajanj

Predsednikov poziv gre tu vsem pogajalcem, naj se pogajajo pošteno, v dobri veri in z občutkom za skupni sporazum. Odločitve, ki bi bile dosežene s preglasovanjem ali ki bi pustile občutek, da so vsiljene, ne bodo dobre, opozarja predsednik in dodaja, da moramo pri tem popraviti, spremeniti in izboljšati način poteka pogajanj.

Predsednik Türk je poudaril tudi, da se danes včasih ustvarja občutek, da obstaja nekakšna nujnost konflikta med tako imenovanim realnim sektorjem gospodarstva in javnim sektorjem. Ta občutek je umeten, tak konflikt ne obstaja in nobenega razloga ni, da bi ga ustvarjali, dodaja Türk.

Delo je vrednota

»Vsak odgovoren član naše družbe ve, da brez dobrega gospodarstva ne bomo imeli vzdržne in dobre socialne države, hkrati pa vsak odgovoren član naše družbe ve, da brez dobrega šolstva, brez dobrega zdravstva, brez skrbi za upokojene, brez skrbi za mlade in brez dobre državne uprave tudi dobrega gospodarstva ne bomo imeli,« je dodal. Delavci ne morejo biti le strošek ali storitev. Delo in delovni človek je in bo ostal vrednota tudi za naprej, je poudaril predsednik.

Na slovesnosti so se spomnili tudi padlih borcev 4. bataljona Cankarjeve brigade. Predsednik je poudaril, da je bil upor slovenskega naroda zoper okupatorja v drugi svetovni vojni najpogumnejše dejanje v zgodovini slovenskega naroda.

Deli s prijatelji