POZNAVALEC

Predsednik naklonjen podaljšanju življenjske dobe krške nuklearke

Objavljeno 08. junij 2012 22.30 | Posodobljeno 08. junij 2012 22.32 | Piše: M. U., STA

Varnost nuklearke predsednika ne skrbi.

Dokumente o velikovškem dogodku naj bi prejel njegov predhodnik.

KRŠKO – V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) dosegajo vrhunsko varnost, nuklearka pa je del dolgoročne energetske strategije Slovenije, je ob obisku elektrarne povedal predsednik republike Danilo Türk. Predsedniku so sicer v Neku predstavili tudi različne teste, ki so jih tam opravili po jedrski katastrofi na Japonskem.

Varnostna kultura po japonski katastrofi na visoki ravni

Po besedah predsednika Türka sodi Nek med zdajšnje in dolgoročne ključne prvine slovenske energetske strategije, v njej pa gojijo varnostno kulturo, s katero so po japonski katastrofi celo prehiteli mednarodne potrebe in tovrstna prizadevanja za preizkus vseh evropskih elektrarn. V primerjavi z drugimi deluje krška nuklearka zelo dobro, v skupni energetski strategiji Slovenije je pozitivna in obetavna ter eden njenih ključnih razvojnih stebrov, je poudaril.

Podaljšanju življenjske dobe nuklearke je predsednik naklonjen

Glede dogradnje njenega drugega bloka je dejal, da je danes precej slišal o podaljšanju življenjske dobe Neka s 40 na 60 let, kar se mu zdi zanimiv strateški koncept. Nuklearka bi tako po načrtih obratovala še 30 let, tako da je osnovna smer razvoja zastavljena s podaljšanjem njene življenjske dobe, je pojasnil. Drugo je odprto in o tem se bo treba pogovarjati pozneje, je še povedal predsednik Türk.

Jedrska energija nujno v nacionalni energetski program

Kot meni predsednik uprave Neka Stane Rožman, se upravni postopek za podaljšanje življenjske dobe nuklearke dokončuje, končan pa naj bi bil predvidoma sredi leta oziroma v kratkem. Z njim bo določena prihodnost Neka in dan jasen signal, da lahko vsi vpleteni s krškim jedrskim objektom in jedrsko energijo računajo dolgoročno. Jedrska energija je tudi ključna postavka, ki bi morala biti prenesena v nacionalni energetski program, je dodal.

Deli s prijatelji