T-KOS

Predsednik gasilske zveze kradel vodo?!

Objavljeno 12. april 2016 07.24 | Posodobljeno 12. april 2016 09.25 | Piše: Oste Bakal

Marjan Meglič, ki vodi ptujsko gasilsko zvezo, je imel pred domačim vodomerom zmontirani odcepni T-kos.

Župan Milan Gabrovec. Foto: Oste Bakal

MARKOVCI – Nekatere javne osebnosti, ki vodijo različna društva in organizacije in začrtujejo usodo lokalnih skupnosti in tamkajšnjega prebivalstva, se nikakor ne morejo sprijazniti s tem, da so bolj pod drobnogledom javnosti. Med njimi je očitno tudi 48-letni Marjan Meglič iz Prvencev v občini Markovci na Ptujskem polju. Po izobrazbi dipl. zdravstvenik, poklicni generalni sekretar delavcev v zdravstveni negi Slovenije brez omejitve mandata, ki je tudi predsednik Gasilske zveze Ptuj ter na predlog Slovenske demokratske stranke (SDS) član občinskega sveta občine Markovci, se je znašel na tapeti, ker naj bi kradel vodo iz javnega vodovodnega omrežja, s katerim gospodari in ga upravlja Komunalno podjetje Ptuj.

Nima možnosti za ukrepanje

Po naših neuradnih podatkih, pozneje potrjenih na številnih naslovih, tudi pri osumljenem Megliču, naj bi kot javna osebnost in visoki funkcionar na različnih nivojih »dolga leta neupravičeno uporabljal (kradel) vodo iz vodovodnega omrežja, saj je imel urejen tako imenovani odvod mimo merilne ure. Menimo, da je to početje nečastno, nemoralno in v nasprotju s človeško etiko, še posebno ker Meglič v vlogi predsednika GZ Ptuj poudarja dobrodelnost in brezplačno pomoč gasilcev, on pa si to očitno razlaga po svoje. Podobno pravičniški je tudi v vlogi svetnika občine Markovci in kot generalni sekretar delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Zaradi svojega početja bi moral odstopiti z vseh omenjenih funkcij, saj nekateri letijo zaradi kraje paštete...« je zatrdil naš vir.

Nič ni vedel

Tudi župan občine Markovci Milan Gabrovec nam je potrdil, da je prejel anonimno pismo o domnevni kraji vode. »Zadevo sem preveril na Komunalnem podjetju Ptuj, kjer so potrdili, da se je to dejansko dogajalo. Žal pa kot župan nimam nobene možnosti za ukrepanje, le na občinskem svetu lahko sprožimo zadevo in o njej razpravljamo. Kako se bodo odzvali organi pregona, pa mi ni znano,« nam je povedal župan Gabrovec, ki ga Meglič naznanja kot domnevnega avtorja anonimnega pisma, to kroži po različnih lokalnih in državnih ustanovah.

»V zvezi z vašimi navedbami sporočamo, da smo pri redni menjavi vodomera na začetku leta 2014 dejansko ugotovili, da je bil pri stranki Meglič, Marjan, Prvenci 6 C, pred vodomerom zmontirani odcepni T-kos. Stranka je zatrdila, da zanj ni vedela, zato smo pri menjavi vodomera zamenjali tudi omenjeni T-kos in ga zaplombirali s PVC-plombo. Ker na omenjeni lokaciji količin odtujene vode ni bilo mogoče ugotoviti (dokazati), tako škodnega dogodka nismo prijavili, zato smo pri obračunu upoštevali količine, odčitane iz vodomera stranke,« nam je povedal direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec.

Da je imel napačno povezavo z vodovodnim sistemom, domnevno že od leta 2004, nam je priznal tudi Marjan Meglič, a vso morebitno krivdo zanikal: »Jaz ne morem biti kriv, če so delavci Komunalnega podjetja Ptuj kaj narobe povezali. A kljub temu, če bi vedel, da je kaj narobe, bi sam sporočil, da naj spremenijo. S tem nisem imel nobenega zaslužka oziroma nikogar nisem oškodoval, saj sem plačeval potrošnjo kakšnih deset kubičnih metrov vode na mesec, vmes sem prejel tudi poračun za približno 270 evrov. Dodati moram, da imamo na dvorišču dva domača studenca, iz katerih uporabljamo vodo za zalivanje vrta in rož ter pranje avtomobilov. Takoj ko je bilo ugotovljeno, da je nekaj narobe s povezavo z mestnim vodovodom, smo zadevo uredili po veljavnih predpisih in tukaj ni bilo nič narobe. Zato ne mislim odstopiti z nobenega položaja. Za anonimkami gotovo stoji naš župan, ki sem mu očitno vseskozi velik trn v peti.«

Preiskave ne bo

Na Policijski upravi Maribor smo neuradno izvedeli, da gre za domnevno kaznivo dejanje, ki se obravnava na predlog. In ker domnevni oškodovanec, torej Komunalno podjetje Ptuj, tega ni naznanil, niti anonimka, ki so jo domnevno prejeli tudi policisti, ne zadostuje za začetek preiskave. Tiskovni predstavnik PU Maribor, mag. Miran Šadl, je še dodal, da »po zakonu o organiziranosti in delu v policiji, ta obvešča javnost o zadevah s svojega delovnega področja, če s tem ne škodi svojemu delu ali upravičenim koristim drugih. Na vprašanje, ki se nanaša na konkretno osebo, zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov, ne moremo odgovoriti«.

In kako bi bilo, če ne bi šlo za znano osebnost in bi brezplačno vodo uporabljal Janez s 400 evri pokojnine? Najbrž bi sankcije že čutil, saj je zadeva trajala tako dolgo, da je že skoraj zastarala! 

Deli s prijatelji