ZAMAN

Predsednik Evropskega sveta migrantom: Ne prihajajte v Evropo

Objavljeno 03. marec 2016 13.49 | Posodobljeno 03. marec 2016 13.49 | Piše: STA, K. K.

Ivanov je Tuska seznanil tudi z dejstvom, da vse več migrantov skuša grško-makedonsko mejo prestopiti s silo, da uporabljajo ponarejene dokumente ali so nasilni do varnostnih sil na meji.

ATENE Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes med obiskom v Grčiji ekonomske migrante pozval, naj ne tvegajo svojih življenj in naj ne prihajajo v Evropo. »Želim pozvati vse potencialne nezakonite ekonomske migrante, od koder že ste: Ne prihajajte v Evropo. Ne verjemite tihotapcem. Ne tvegajte svojih življenj in denarja. Vse je zaman,« je dejal Tusk na novinarski konferenci z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom v Atenah. »Grčija ali katera koli druga evropska države ne bo več tranzitna država. Schengenska pravila bodo znova začela veljati,« je zatrdil Tusk.

Grčija bo zahtevala

»Izključitev Grčije iz schengna ni ne cilj ne sredstvo v tej krizi. Grčija je del schengna, območja evra in Evropske unije in to bo ostala,« je bil odločen Poljak. Opozoril je še, da so enostranski ukrepi držav članic EU za zajezitev migrantskega toka škodljivi za solidarnost povezave. »Enostranske odločitve brez prehodnega usklajevanja, ne glede na to, kako razumljive so v nacionalnem kontekstu, so dejansko škodljive za evropski duh solidarnosti,« je dejal.

Cipras se je zavzel za sankcije proti državam EU, ki spodkopavajo skupne odločitve unije. »Grčija bo zahtevala, da se uvedejo sankcije proti tistim, ki ne spoštujejo dogovorov o evropski solidarnosti. Kar je bilo dogovorjeno, je treba spoštovati,« je dejal grški premier. Tusk je Grčijo obiskal v okviru turneje po državah na t. i. balkanski migrantski poti, med katero je bil tudi v Sloveniji.

Za usklajenost

V Grčijo je prispel iz Makedonije, kjer se je v sredo sešel s predsednikom Gjorgejem Ivanovom. Kot so po pogovorih v sredo zvečer sporočili iz urada makedonskega predsednika, sta se strinjala, da morajo vse države, ki jih je prizadela begunska kriza, ukrepati usklajeno ter da to zahteva skupen odziv na evropski ravni.

»Nimamo nobenega interesa, da bi vse breme prevalili na Grčijo, a ne bomo dopustili niti enostranskih rešitev v svojo škodo,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril Ivanov. Ob tem je zagotovil, da bo Makedonija sodelovala z južno sosedo Grčijo pri obvladovanju begunske krize.

Uporabljajo silo

Ivanov je Tuska seznanil tudi z dejstvom, da vse več migrantov skuša grško-makedonsko mejo prestopiti s silo, da uporabljajo ponarejene dokumente ali so nasilni do varnostnih sil na meji. Vse to po njegovih besedah ne bo ogrozilo le varnosti v Makedoniji, temveč postavlja pod vprašaj stabilnost regije. »Makedonija je pokazala, da je pripravljena na vse scenarije in da ne bo dopustila povečanja varnostnih tveganj zaradi begunske krize,« je poudaril makedonski predsednik.

Tusk bo iz Grčije odpotoval še v Turčijo, kjer se bo danes v Ankari sestal s premierjem Ahmetom Davutoglujem. Po pričakovanjih bo na turške oblasti pritisnil za intenzivnejša prizadevanja za zajezitev begunskega vala. V petek se bo Carigradu sestal še s turškim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Deli s prijatelji