ZBIRKA STARIN

Predmete z odpadov spreminja v starine

Objavljeno 16. julij 2017 22.13 | Posodobljeno 16. julij 2017 22.15 | Piše: Aleksander Brudar

Janez Jarc si je kupil star vojaški tovornjak, zdaj ga obnavlja.

Foto: Igor Mali

DVOR PRI POLHOVEM GRADCU – »Janko, ki ima svojo banko in svojo stranko za 2000 evrov.« Tako hudomušno se nam je na svojem domu predstavil Janez Jarc. Dobre volje in z velikim zanosom nam je hotel takoj predstaviti svoje starine, ki jih je bodisi našel na odpadu bodisi jih kupil in jih počasi spet spravil v pogon. Letos je, kot nam razloži, za slabe 3000 evrov kupil vojaški tovornjak iz obdobja Jugoslovanske ljudske armade (JLA), pinzgauer, in ga, ker ga je že močno načel zob časa, začel počasi popravljati. »Drugi pravijo, da imam oklepnik doma,« se pošali.

25 tisočakov stanejo lepo obnovljena vojaška vozila.

Prvega izdelali leta 1971

Kustos Vojaškega muzeja Slovenske vojske Martin Premk nam je povedal, da gre za vozilo Steyr-Daimler-Puch 710 pinzgauer. Prvega so izdelali leta 1971, JLA pa se je kmalu začela zanimati zanj, tako da je bil prvič prikazan že na vojaški paradi leta 1975. »Po nekaterih podatkih je JLA od leta 1975 do 1985. nabavila okoli 4000 teh vozil v različ- nih verzijah: 710M s cerado za prevoz vojakov, 710K s kovinsko karoserijo, 710AMB ambulantno vozilo in druge,« je pojasnil Premk in nadaljeval, da je vozilo takrat slovelo in da slovi še danes, tudi v Slovenski vojski, po izjemnih terenskih zmogljivostih in je bilo zelo priljubljeno pri vojakih. Če so tovrstna vozila še danes v dobrem stanju in so lepo obnovljena, po besedah kustosa dosegajo kar visoko ceno, in sicer od 10.000 pa vse do 25.000 evrov, odvisno od modela in motorja (v tujini so bili tudi z dizelskim), »saj jih marsikje kljub starosti še vedno radi uporabljajo«.

S strahom na policijo

Skrbelo me je, kaj bo rekel. Zakaj puške nisem prej prijavil. Saj veste, kako je z orožjem.

Janez Jarc, ki je 67. rojstni dan praznoval le dan po nekdanjem jugoslovanskem prazniku, dnevu mladosti, s katerim so zaznamovali rojstni dan takratnega predsednika SFRJ Josipa Broza - Tita, je iz odpadnih surovin izdelal tudi pištolo. »Tako kavbojsko,« jo opiše in se spomni, da je šel z njo v maškare in bil nato celo nagrajen. »Dobil sem dve nagradi za inovacijo,« se pohvali. No, na odpadu je lani našel tudi pravo, sicer zgorelo vojaško puško. Da zaradi tega ne bi imel težav z organi pregona, se je odpravil na PP Ljubljana Vič in tamkajšnjemu policistu povedal, da bi jo rad prijavil. Ta mu je odgovoril, naj se ne sekira in naj gre kar domov. »Zelo je bil prijazen, to zapišite,« je povedal Jarc. »Skrbelo me je, kaj bo rekel. Zakaj puške nisem prej prijavil. Saj veste, kako je z orožjem,« nam odgovori na vprašanje, zakaj ga je bilo tako strah. »No, danes me ni več,« takoj doda sogovornik, ki je bil nekoč lovec. Z vprašanjem, za kakšno puško bi lahko šlo, smo se obrnili tudi na zbiratelja strelnega orožja Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Odgovoril nam je, da gre »skoraj zagotovo za italijansko puško carcano kalibra 6,5 mm«. V uporabi so bile v prvi pa tudi v drugi svetovni vojni, polnila pa se je z okvirom s petimi naboji.

Deli s prijatelji