OBETAJO SE SPREMEMBE

Predlog: nov razlog, zaradi katerega vas bodo lahko odpustili

Objavljeno 18. avgust 2016 16.46 | Posodobljeno 18. avgust 2016 16.46 | Piše: STA, A. L.

Odpuščenemu delavcu bi pripadala odpravnina in bi bil upravičen do finančnega nadomestila.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Večina delodajalcev podpira še neusklajen predloga ministrstva za delo o novem razlogu za odpoved delovnega razmerja – porušenem zaupanju med delodajalcem in delavcem. Ta bi spadal v sklop razlogov za redno odpoved, odpuščenemu delavcu pa bi pripadala odpravnina ter bi bil upravičen do finančnega nadomestila. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je konec marca predstavilo dokument Za dostojno delo, v njem pa se je vlada med drugim dotaknila fleksibilnosti delovnih mest.

Kot so zapisali na ministrstvu, želijo s pomočjo dokumenta spodbuditi razpravo o ukrepih, s katerimi bi omejili negativne učinke uporabe atipičnih oblik dela in povečali nadzor na tem področju. Kot so še sporočili z ministrstva, je bil dokument že obravnavan na aprilski seji ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na kateri so ustanovili tudi strokovno delovno skupino. Njen mandat je predvsem strokovna razprava o ukrepih, podanih tudi od delodajalskih organizacij in sindikatov.

Spet na ulico?

Da bo razprava pestra, se je pokazalo že na zadnji julijski seji ESS, kjer so se partnerji sicer sestali predvsem zaradi obuditve socialnega sporazuma. Sindikati so namreč že tedaj poudarili, da so predlog pripravljeni izpodbijati tudi na ulici. Drugače od sindikatov ukrep delodajalci podpirajo, a kot poudarjajo, ga je še treba ustrezno pripraviti.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) Igor Antauer je pojasnil, da 'resne' seje ESS na to temo še ni bilo, saj se delodajalci srečanj nekaj časa niso udeleževali.

Razlika

»Gre za to, na kakšen način odpustiš nekoga, ki je sicer dober strokovnjak, ampak preprosto ne sodi v ekipo ter dela škodo svojim sodelavcem in podjetju,« je dejal. Dodal je, da takšen človek v primeru odpovedi iz krivdnih razlogov ostane brez odpravnine in denarnega nadomestila, predlog pa predvideva prav nasprotno, torej bi bil delavec v primeru odpovedi dobil odpravnino, prav tako bi bil upravičen do nadomestila.

Samo dejstvo, da se nekdo ne vklopi v ekipo, kot je poudaril Antauer, ne more biti krivdni razlog za odpoved. Ta rešitev, ki sicer ni niti blizu uskladitvi, je mehkejša, a ima drugo težavo, je izpostavil sekretar ZDOPS. Če bi namreč prišlo do sodnega postopka, se bo po besedah Antauerja zopet zgodilo tisto, česar si nihče ne želi, in sicer bo treba na sodišču dokazovati, zakaj vse je nekdo neprimeren.

Najprej mora zaključiti z delom delovna skupina

»Problem je jasen; če je odpuščanje v praksi zelo zakomplicirano, potem bo tudi zaposlovanja manj. Če bo zaposlovanja manj, pa bo več brezposelnosti, kar je še hujše,« je dejal Antauer in dodal, da bo bistveno več prekarnih oblik dela. Kot je dodal, je element zaupanja med delodajalcem in delavcem sicer že del slovenske zakonodaje, a so postopki nedodelani in sodišča nimajo prakse.

Na ministrstvu za delo so sicer pojasnili, da mora delo najprej zaključiti delovna skupina, nato pa bodo ves nabor ukrepov, ki bodo izšli iz strokovne razprave s socialnimi partnerji kot konkretne zakonske spremembe, ponovno predstavili širši javnosti in socialnim partnerjem. Ti bodo o konkretnih ukrepih ponovno opravili razpravo na ESS, predvidoma pa bodo ustanovili tudi posebno pogajalsko delovno skupino za končno uskladitev predlogov.

Deli s prijatelji