ZAMENJAVA

Predin: Žurej je žaljiv in aroganten manipulant

Objavljeno 04. april 2012 16.21 | Posodobljeno 04. april 2012 17.26 | Piše: P. J.

Med Žurejem in Žerjavom je napeto, zdaj so svoje povedali še v SUGU, kjer si želijo, da bi Žerjav menjal Žureja.

Zoran Predin in Jurij Žurej sta na bojni nogi.

LJUBLJANA – Predstavniki Slovenske unije glasbenih ustvarjalcev (SUGU) so pisali ministru Radovanu Žerjavu. Z njim se želijo sestati in mu razložiti težave, s katerimi se spopadajo. Predsednik SUGU Zoran Predin se je zdaj z odprtim pismom še enkrat obrnil na ministra, saj na prvo pismo, ki mu ga je poslal v začetku marca, ni bilo odziva.

Potrebna je zamenjava

»Glasbeniki že od leta 2009 opozarjamo na številne nepravilnosti, napačne odločitve in škodljiva ravnanja direktorja Urada za intelektualno lastnino Jurija Žureja. Svojo željo o njegovi zamenjavi smo že velikokrat povedali jasno in glasno, brez plačanih lobistov in pollobistov, tako medijem kot politikom,« je zapisal Predin v pismu. Na to so opozarjali že v prejšnjem mandatu, vendar neuspešno.

»Direktorja pa je treba zamenjati, ker ne zna komunicirati, je žaljiv, aroganten, manipulativen in v svojem delovanju zavezan kapitalu. Svoj spor s SAZAS-om jemlje osebno in tako mu lastna jeza megli pravno presojo, kar se vidi tudi v njegovih čudaških predlogih spremembe ZASP.« Opozorili so tudi, da je tudi zavod IPF opazil, »da se pri spremembah členov vidi, da so pisane samo proti eni kolektivni organizaciji. Spreminjati zakone, ker te jezi ena kolektivna organizacija, pa je več kot korupcija.«

»Ne zna komunicirati, je žaljiv, aroganten, manipulativen in v svojem delovanju zavezan kapitalu.«

Žurej je zavozil

V odprtem pismu so še zapisali, da so podprli predlog uvedbe več kolektivnih organizacij za isto pravico in uvedbo individualne zaščite. Prepričani so, da bo sprememba rešila dileme povezane s SAZAS-om, saj bi se lahko glasbeniki včlanili v tisto organizacijo, ki bi najbolj ščitila njihove pravice. Novi zakon pa ne bo spremenil odnosa Žureja do podrejenih avtorjev. »Ne bo ga naučil spoštljivega odnosa do ljudi, katerih osebno lastnino naj bi ščitil URSIL, ne bo ga naučil sodelovanja, ne bo ga naučil poslušati drugačne argumente in ne bo ga naučil priznati, da je s svojimi dejanji zavozil.«

Zapisali so še, da naj bi Žurej tožil 11 slovenskih avtorjev, kar 66 pa naj bi prek svojega odvetnika grozil. »Žurej je nepooblaščeno prišel do osebnih podatkov 66 slovenskih avtorjev. Direktor Jurij Žurej je v imenu URSIL-a, ki je v sestavi Ministrstva za gospodarstvo, kazensko ovadil novinarja Dejana Daniela Vodovnika in avtorja Tomaža Grubarja. Okrožno državno tožilstvo je 26. 3. 2012 ovadbo kot neutemeljeno zavrglo. Kot pravnik ve, da je bila podana ovadba brez pravne osnovo in zato je bil verjetno njen namen ustrahovanje novinarja, ki je poročal o njegovem delu, in ustrahovanje avtorja, ki je predstavil nepravilnosti URSIL-a. Jurij Žurej ne more biti direktor Urada za intelektualno lastnino RS,« so ostri v SUGU.

Za komentar smo prosili tudi Žureja, njegov odgovor pa še pričakujemo.

Deli s prijatelji