KRIZA

Predčasne volitve pred vrati: kdo bo oplel?

Objavljeno 26. april 2014 14.12 | Posodobljeno 26. april 2014 15.47 | Piše: P. J.

Sloveniji se obeta nov politični kaos. Predsedniki koalicijskih strank pravijo, da je te vlade konec.

LJUBLJANA – Kot kaže, je le še vprašanje časa, kdaj bo vlada padla. Predsedniki koalicijskih strank Karl Erjavec (Desus), Gregor Virant (DL) in Igor Lukšič (SD) so v svojih izjavah za javnost danes že dejali, da se z izvolitvijo Zorana Jankovića končuje obdobje te vlade.

Rešitev sprememba volilnega sistema?

Predsednik SD Igor Lukšič je za danes sklical celo novinarsko konferenco. V prvi izjavi, ki jo je dal, pa je dejal, da je bil pogoj SD pred vstopom v vlado, da Jankovića ni v vladi, in da se njihovo stališče ni spremenilo. Erjavec je dejal, da bodo počakali na odziv Alenke Bratušek, ki naj bi svojo odločitev sporočila v torek.

Omenjajo, da bi se lahko predčasne volitve odvile še pred parlamentarnimi počitnicami.

»Nobenih dilem ni. Obstaja ena sama produktivna pot iz te politične krize: sprememba volilnega sistema (večinski ali kombiniran) in volitve,« pa je v odzivu na twitterju zapisal Janez Janša, predsednik SDS.

Kritike na račun volilnega sistema je bilo včeraj mogoče slišati tudi iz ust Zorana Jankovića, ki je izpostavil, da so vlade vedno ujetnice majhnih strank, ki izsiljujejo in pogojujejo odločitve s svojim obstankom v vladi.

SD: Te vlade je konec

Lukšič se je zavzel za to, »da se improvizacije v državi končajo in da gremo čim prej na predčasne volitve«. Zavzel se je tudi, da bi vse parlamentarne stranke stopile skupaj in se dogovorile, katere projekte bi veljalo izpeljati do volitev, da bi imela nova koalicija čim boljše pogoje za delo.

SD je pripravljena na predčasne volitve in ima odlično ekipo, se je pohvalil Lukšič. »Z odprtimi vrati smo na razpolago za vse tiste, ki mislijo, da lahko skupaj za Slovenijo kaj dobrega naredimo,« je dodal. Kdaj bodo predčasne volitve pa je, tako Lukšič, odvisno od tega, kdaj bo premierka Alenka Bratušek odstopila.

Predsednik SD je izrazil pričakovanje, da bo Bratuškova čim prej sporočila svojo odločitev, saj je v interesu države, da se čim prej razčisti zdajšnja situacija. Pri tem je še enkrat poudaril, da SD v morebitnih poskusih sestavljanja nove vlade brez volitev ne bo sodelovala.

Nič ni samoumevno

Politična analitika Igor Pribac in Matevž Tomšič se strinjata, da bi bilo mogoče, da bi se stranka PS razdelila na dva dela, kar bi se po njunem zgodilo tudi v primeru zmage Alenke Bratušek. Kot mogočega scenarija ne izključujeta niti predčasnih volitev. Pribac pričakuje, da bodo sankcije doletele tudi vodjo poslanske skupine PS Janija Möderndorferja.

Tomšič je ob tem za STA poudaril, da je padec vlade zelo verjeten, ni pa samoumeven, saj je slovenski politični prostor poln posebnosti.

Tomšič težko napoveduje izid morebitnih predčasnih volitev. Po javnomnenjskih anketah sicer v zadnjem času res vodi SDS, vendar predsednik te stranke Janez Janša čaka, kako se bo odvila zgodba s Patrio, je spomnil. Če bi bil Janša obsojen, to sami stranki verjetno ne bo več toliko škodovalo, bo pa težava sklepanje koalicij, je pojasnil.

Nekatere druge stranke, denimo DL, pa so verjetno obsojene na propad, razmišlja Tomšič. Tudi PS bo verjetno dobila bistveno manj glasov, kot jih je na volitvah 2011. Na drugi strani pa se kažejo neke morebitne stranke, ki računajo na to, da bi se jim predčasne volitve lahko obrestovale. Tukaj Tomšič omenja predvsem listo Igorja Šoltesa, ki ji ankete za evropske volitve kar dobro kažejo.

Deli s prijatelji