NA KOŽO

Predčasne ali redne volitve?

Objavljeno 27. marec 2017 00.25 | Posodobljeno 27. marec 2017 00.27 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Cerar ima kar veliko razlogov za to, da ne čaka na redne volitve.

Po političnih kuloarjih je vse več govoric, da bomo imeli jeseni skupaj s predsedniškimi tudi predčasne parlamentarne volitve. Škarje in platno ima v rokah premier Cerar, ki bi lahko vezal zaupnico na določen zakon v državnem zboru. Če ne bi bil potrjen, bi verjetno sledile predčasne volitve.

Zdi se, da ima Cerar kar veliko razlogov za to, da ne čaka na redne volitve. Najpomembnejši je, da njegova vlada pravzaprav ne pripravlja več nobenega resnega projekta, s katerim bi volivce lahko prepričal, da si zasluži še en mandat. Resne zdravstvene reforme ni na vidiku. Navsezadnje to najlepše potrjuje dejstvo, da sta v zadnjem tednu predčasno odstopili obe državni sekretarki na ministrstvu za zdravje.

Nasedlo vladno ladjo predčasno zapuščajo vsi, ki imajo možnost, da se vkrcajo na kakšen rešilni čoln. Vse bolj se zapleta tudi pri projektu drugi tir, kjer je več vprašanj kot odgovorov. Spori med koalicijskimi strankami so vse ostrejši, in bližje ko bodo volitve, slabše bo. Ne smemo zanemariti niti, da se javnomnenjska podpora največji vladni stranki SMC počasi, a zanesljivo topi kot pomladni sneg na smučiščih. V takšnih razmerah postaja vse bolj očitno, da bodo strici iz ozadja na levici mogoče spet iskali kakšen »nov« nadomestni obraz. Če bo Cerar čakal na redne volitve, bo tvegal, da ga tudi najdejo. Zato ne bi bilo presenečenje, če bi sam v razmerah, ko niti v lastni koaliciji nima več prave podpore, poskušal presekati obstoječo politično agonijo. Navsezadnje bodo do poletja sprejete tudi najpomembnejše kadrovske odločitve tega mandata. Novi ustavni sodniki so že izvoljeni, v prihodnjih tednih pa bo zapolnjeno tudi vodstvo SDH in najpomembnejših državnih podjetij, kot so Telekom, Zavarovalnica Triglav in Petrol.

Odločen premier bi poskušal presenetiti politične tekmece s predčasnimi volitvami. Tukaj pa nastopi kvadratura kroga. Če bi bil Cerar odločen premier, predčasne volitve sploh ne bi bile potrebne. Ker pa ni, tudi predčasnih volitev ne bo in bo slej ko prej končal tam, od koder je prišel. Namesto državljanom bo etiko in moralo pač spet predaval študentom na pravni fakulteti v Ljubljani. 

Deli s prijatelji