NOV RAZPIS

Pred zavodom zmešnjava, delovni čas podaljšan

Objavljeno 05. december 2014 16.19 | Posodobljeno 05. december 2014 16.19 | Piše: T. L.

Zapleti na mariborskem zavodu za zaposlovanje: onemogočena je bila elektronska oddaja ponudb na javno povabilo za izbor programov javnih del na portalu za delodajalce.

Tako je bilo danes pred mariborskim zavodom za zaposlovanje.

LJUBLJANA – Kar nekaj krepkih so si na račun mariborske enote zavoda za zaposlovanje v teh dneh privoščili tisti, ki so se odzvali povabilu za izbor programov javnih del na portalu za delodajalce. Pred zavodom so nastajale dolge vrste, kot so nam sporočili bralci, pa so čakali tudi več ur.

V sredo so se na spletni strani zavoda javno opravičili, da zaradi nedelovanja sistema ni bila omogočena elektronska oddaja ponudb na javno povabilo in jih zato zavod sprejema tako kot do zdaj – po pošti. »Namen elektronske prijave je bil olajšati postopke, a zaradi tehničnih težav to žal ni bilo izvedljivo,« je še zapisano. V četrtek so objavili novo javno povabilo za izbor programov javnih del za leto 2015, »na katerega se lahko ponudniki prijavite osebno ali po pošti«. Težave pa še niso odpravljene in elektronska prijava še ni mogoča.

Na testu brez težav, v praksi pa kolaps

Na zavodu smo povprašali, kje točno se je zapletlo. Pojasnjujejo, da se je pri veliki količini hkratnih dostopov pokazala težava v povezavah med aplikacijo in podatkovnim strežnikom. »Naš množični test ni pokazal takih odstopanj v delovanju,« še odgovarjajo in dodajajo, da so aplikacijo razvili v najsodobnejših tehnologijah in da se, kot rečeno, kljub obsežnemu testiranju težave prej niso pokazale. Sicer pa so program oziroma aplikacijo razvili na zavodu in niso vključili zunanjih izvajalcev.

Preverili smo še, kako so se na zavodu odzvali ob nastopu težav. Prejeli smo namreč informacije bralcev, da je zaradi nedelovanja sistema na zavodu prihajalo do zmešnjave in da je bilo od zaposlenih težko dobiti kakršne koli relevantne informacije o dogajanju in nadaljnjih postopkih. Na zavodu odgovarjajo, da so od trenutka, ko so se tehnične težave pojavile, njihovi strokovnjaki trudili, da bi jih odpravili.

Razveljavljen razpis

»Na čim hitrejši način so želeli usposobiti sistem do popolnega delovanja. Ker napaka ni bila pravočasno ugotovljena, smo se odločili razveljaviti javni razpis, že včeraj pa smo objavili novega, na katerega sprejemamo prijave osebno ali prek klasične pošte. S tem bomo zagotovili, da bodo imeli vsi prijavitelji enake možnosti za pridobitev finančne pomoči za zaposlitev brezposelnih v programih javnih del. Zagotavljamo tudi, da se bodo vključitve v javna dela v letu 2015 izvajale po predvidenem programu ter da bo omogočena kontinuirana in pravočasna izvedba vključevanja.« 

Zaradi zapletov in čakalnih vrst so danes uradne ure v glavnih pisarnah zavoda podaljšali do 17. ure. Ne glede na aktualne zaplete pa bodo na zavodu še naprej razvijali elektronske storitve, ker to pomeni administrativne razbremenitve tako za prijavitelje kot tudi za zavod. 
 

Deli s prijatelji