SLOWOLF

Pred volkom varni za 160 cm visoko električno ograjo

Objavljeno 17. januar 2012 22.19 | Posodobljeno 17. januar 2012 22.21 | Piše: A. L.

Na območju Slovenije prebiva do 50 volkov.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Na območju Slovenije živi od 30 do 50 volkov, je danes povedal Tomaž Skrbinšek z Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Številko jim je uspelo določiti v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, Lovsko zvezo Slovenije in prostovoljci v organizaciji društva Dinaricum, ki so oceno podali na podlagi neinvazivno nabranih genetskih vzorcev (iztrebki, urin, slina) v sezoni poletje 2010–poletje 2011. Številka je odvisna od sezone in odvzemov iz populacije (odstrel in povoz).

Pri sedmih rejcih 42 odstotkov škodnih primerov

V okviru projekta SloWolf je bila opravljena tudi analiza škodnih primerov, ki so jih povzročili volkovi. »Rezultati nam kažejo, da več kot 96,5 odstotka vseh škod nastane na drobnici (ovce in koze). Škode se pojavljajo na območju Kočevskega, Notranjske in Primorske. Prostorska razporeditev škod je od leta 2000 do danes podobna, z izjemo razširitve škod na območje Slavnika. Rok Černe iz Zavoda za gozdove RS je poudaril, da se večina škodnih primerov v Sloveniji pojavlja pri le nekaj upravičencih. V letu 2009 je bilo kar 42 odstotkov škodnih primerov ocenjeno pri samo sedmih rejcih.«

Trajnostni odstrel volkov nima vpliva na pojavljanje škode

Analiza vpliva odstrela na pojavljanje škod je pokazala, da na samo pojavljanje škod trajnostni odstrel nima nobenega vpliva (mnenje projektne skupine SloWolf do odstrela v Sloveniji).

Kako zmanjšati škodo

Glavno sporočilo konference ekipe SloWolf je, da je škode mogoče zmanjšati z ustreznimi varovalnimi ukrepi. »Kot učinkovito zaščito živali na pašniku pred napadi volkov priporočamo elektromrežo, visoko vsaj 160 centimetrov, ali pastirske pse oziroma kombinacijo uporabe obeh metod.« Glavna priporočila so povzeta v brošurah Elektroograje in Pastirski psi – varuhi črede.

Donirali mreže in pastirske pse

»Zainteresiranim rejcem, ki so v preteklosti imeli škode od volka, smo donirali visoke elektromreže in/ali pastirske pse. Na pašnikih, kjer so rejci v skladu s priporočili uporabljali donirane elektromreže (višine 170 centimetrov) in ovce vsako noč zapirali ter skrbeli, da je v ograji ves čas vsaj 5000 voltov napetosti, do škod ni prihajalo,« pravi ekipa SloWolfa in dodajajo, da postavljanje elektromrež ter večerno zapiranje in jutranje spuščanje ovac nazaj na pašnik pomeni dodatno delo.

Deli s prijatelji