INDUSTRIJSKI VELIKAN

Pred tovarno bodo zbežali v zidanice?!

Objavljeno 09. junij 2016 14.58 | Posodobljeno 09. junij 2016 15.00 | Piše: Drago Perko

Bojijo se, da bo industrijski velikan zbil cene parcelam in poslabšal življenje.

TREBNJE – Pokonci so skočili krajani Dolenje Nemške vasi, ki ostro nasprotujejo spremembam dopolnjenega osnutka Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za Industrijsko cono Trebnje. Tam želi v svetu in doma uspešno podjetje Rem zgraditi nov industrijski objekt. Več kot 15.000 kvadratnih metrov naj bi obsegal, v dolžino bi meril 180 metrov, v višino pa do 13.

Popustili že leta 2010

»Prvotno je bilo navedeno, da se bomo postopno bližali industriji, zdaj pa bo ob vasi s hišami zrasel tak objekt,« je v imenu krajanov ogorčena Joži Uhan. »Ko gre za razvoj, se pozabi na prebivalce. Ko se gradi, je pomembno, da bo tovarna stala,« je v isti rog zatrobil Lojze Ratajc. »Vas je bila prej tam kot industrijska cona. Mi smo že leta 2010, ko se je sprejemal OPPN, ogromno popustili,« je dodala občinska svetnica Marija Zupančič. Leta 2010 je občina krajanom obljubila, da bo za ta del industrijske cone našla investitorja z okolju primernejšo industrijsko dejavnostjo. A očitno ni tako. »Moti nas, ker se ne držijo dogovora,« slišimo v vasi. »Obžalujemo, ker občina naših argumentiranih zahtev tedaj ni dovolj vključila v dokument in s tem je okrnila naše zaupanje v namene občinske uprave.«

»Spremembo je krajanom strokovno predstavil in razložil projektant oziroma načrtovalec spremembe OPPN. Vsekakor si želimo s krajani Dolenje Nemške vasi imeti dobre in prijateljske odnose ter smo za to pripravljeni maksimalno upoštevati njihove predloge. Mislimo, da smo družbeno odgovorno podjetje, in zato nas preseneča ta dopis krajanov Dolenje Nemške vasi, ki absolutno ne predstavlja stališča širše družbe tega kraja, temveč je izraz stališča nekaterih posameznikov,« se je odzval Igor Kastelic, direktor podjetja. Na javni razpravi je vse podkrepil z izjavo, »da ničesar ne skrivajo!«

»Problem je v zasebnem interesu manjšine vaščanov,« pa odgovarja župan Alojz Kastelic, ki spomni, da je bil ta prostor industriji namenjen že od leta 1978. »Naše mesto potrebuje razvoj, potrebujemo nova delovna mesta, ne želimo biti le spalno naselje. Večina občanov podpira ta projekt,« je odločen župan, ki je že pred leti zatrdil, da bo industrijska cona stala, kjer so si zamislili. Da druge parcele za to niti nimajo, zato bodo pri tem vztrajali. »Glavni problem je gospa Uhan, ki je arhitektka, na robu tega zemljišča ob predvideni novi stavbi pa bi rada postavila novo hišo,« je konkreten župan, ko govori o civilni iniciativi iz Dolenje Nemške vasi in njihovih prizadevanjih.

Mesto potrebuje delovna mesta

Župan se strinja, da se bo zavoljo nove industrijske pridobitve za nekatere poslabšala kakovost življenja. »Ne verjamem pa, da bo padla cena parcel, saj bodo v bližini nova delovna mesta. Le zahodni del vasi bo pozidan, na vzhodu pa je še vedno lep pogled. Podjetje in njihova proizvodnja nimata posebnih vplivov na okolje. Zato v tem početju in smelih načrtih Rema ne vidim problemov!« je jasen Kastelic.

Domačinom to ni pogodu. »Kdo bo ob taki industriji kupil to hišo, ki je po Gursu vredna 200 tisočakov,« se sprašuje Uhanova, ki se spomni uvodnih sestankov pri županu. Ta se je bolj angažiral, ko mu je prišlo na uho, da se bodo krajani v Dolenji Nemški vasi uprli. »Zahtevali smo, da se objekt umakne za 50 metrov proč od naselja, vmes bi bil zeleni pas. To zahtevo so potem zmanjšali na 30 metrov, na koncu zapisali, da bo ta pas širok 15 metrov, v načrtu pa je širok le še 10 metrov,« Uhanova opozori na nedoslednost.

»Mi ne potrebujemo zelenega pasu, vi ga potrebujete zaradi nas!« še povedo krajani, ki znajo povedati, da je zemlja, kjer bo zrasel objekt, najboljša daleč naokoli. »Šest krajev bodo zaznamovali s tem objektom,« pove Uhanova, ki je povedala, da je pripravljena svojo parcelo prodati in se odseliti. Tisočaka za kvadratni meter je zahtevala, pa ji je župan odvrnil, ali je nora. »Ne, tu sem doma, ta parcela ima zame veliko vrednost,« mu je odvrnila.

Anja se je v vas preselila in ima dva otroka. »Sin, 10 let ima, me je vprašal, ali se snovalci tega projekta zavedajo, v kakšnem okolju bomo živeli... Nasprotovali smo tudi prvotni verziji OPPN, ki je predvideval manjše industrijske stavbe do par metrov višine. Tudi širina zelenega pasu, do 50 metrov, je bila določena. A ker dejansko ni nikoli tako, kot želimo krajani, smo nehote popustili,« pravi Anja, ki pa v isti sapi opozori, da ne nasprotuje razvoju in delovnim mestom, ceni in spoštuje Kastelica, ki daje kruh številnim družinam. »Želim pa bivati v prijaznem okolju,« še doda.

Del krajanov Dolenje Nemške vasi, ki imajo zidanice, razmišljajo, da se bodo zaradi hrupa in onesnaženosti prisiljeni naseliti v zidanicah. V 24. členu OPN pa jasno piše, da bo občina omejevala stalne naselitve v zidanicah. »Lastnik REM, d. o. o., je že začel izkop brez dovoljenj in je izkop tudi po Odločbi ZVKD (arheološko območje Grumblice) nadaljeval,« opozorijo krajani. Spomnijo nas, da se vsi odgovorni za gradnjo tako velike stavbe neposredno ob vasi, skoraj na dvoriščih, po končanem delavniku odpravijo v naravno okolje svojih občin. Vaščani pa ostanejo – kjer so že od 14. stoletja, ko so nekdanje nemške prebivalce na tem koncu Dolenjske naselili Ortenburžani. 

Deli s prijatelji