UJMA

Pred podivjano vodo družino rešili z vrvmi

Objavljeno 23. oktober 2014 14.14 | Posodobljeno 23. oktober 2014 15.11 | Piše: Špela Ankele

Hudourniška voda ogrožala Karlovski mlin, domači in gasilci ostali ujeti na domačiji.

Škofjeloški gorski reševalci so do ponesrečenega v Hotoveljski grapi pešačili kake tri kilometre in ga prenesli na varno. Foto: Zvone Korenjak/GRS Škofja Loka

ŽIROVSKI VRH SVETEGA ANTONA – Nad Poljansko dolino stoji že skoraj štiri stoletja – vse od daljnega leta 1621 – tam na začetku ustja ozke grape Karlovski mlin. Verjetno se ne bi zlagali, če bi zapisali, da v tem delu Žirovskega Vrha Svetega Antona narava še nikoli doslej ni pokazala tako ostrih zob kot včeraj okrog enih zjutraj. Močno deževje je ponoči začelo prožiti zemeljske plazove in ranjena pobočja so se odpirala vse naokoli Karlovskega mlina. Potok Dršak, ki se mu z mirnim žuborenjem sicer ne mudi proti Poljanski dolini, je bliskovito narasel v močan hudournik. »Voda je ponoči narasla, kot se to rado zgodi ob večjih deževjih. Z ženo Marijo sva šla ven in si ogledala, kaj se dogaja. Videla sva, da je voda že prestopila breg, zato je poklicala gasilce. Ti so hitro prišli in začelo se je reševanje. Medtem ko sem šel s polovico gasilcev pogledat plazovito območje tu zraven hiše, so preostali gasilci in moja družina ostali pri domačiji. Tedaj pa je voda začela izjemno hitro naraščati in je zalila dostopno pot do domačije. Tako Marija kot tudi najini najmlajši hčeri, 10-letna Nika in 21-letna Ines, ter 87-letni oče Jernej so s preostalimi gasilci ostali ujeti pri hiši,« nam je včeraj dopoldne, po neprespani noči povedal Jernej Lampreht, gospodar Karlovskega mlina.

Deroča voda zalila skladišče in mlin, pustošila po pekarni

Da bi ujete spravili na varno, so gorenjevaški gasilci uporabili vrvno tehniko. Z reševanjem s pomočjo napenjanja vrvi so se dosle že večkrat srečali, a venomer le za vajo. Včeraj ponoči pa je šlo zares! Pri napeljevanju vrvi je bila dragocena pomoč Branka Mura, jamskega reševalca in hkrati tudi inštruktorja vrvne tehnike. Vrvi so speljali od zgornjega nadstropja pekarne, ki približno zadnjih 15 let deluje pod okriljem Karlovskega mlina. Ta daleč naokoli slovi po odlični moki, ajdovi kaši in še čem. Po vrvi so na varno najprej rešili najmlajšo, Niko, nato Ines in potem še preostale, ki so ostali ujeti na domačiji. Nazadnje so se z vrvjo na varno potegnili še gorenjevaški gasilci, med katerimi sta bila tudi poveljnik Jure Trlep in njegov namestnik Gregor Stanonik.

Gospodar Karlovskega mlina je včeraj dopoldne še povedal, da je njegova družina na varnem pri sorodnikih v vasi. Pri odpravljanju posledic silovitega neurja sta mu pomoč takoj ponudila brat Božo in sin Jernej, prišli so sosedje, medtem ko smo odhajali iz ozke grape, pa so tja prišle še pridne roke gasilcev s sosednje Trebije. Deroča voda je zalila skladišče in mlin, pustošila je po pekarni, je še povedal gospodar mlina Jernej Lampreht: »Do zdaj z vodo ni bilo nobenih problemov... Nikoli.«

Kot je pojasnil Jure Trlep, poveljnik PGD Gorenja vas, je bil to noč ravno klic iz Karlovskega mlina prvi v nizu. »Na začetku so nam javili, da voda na Žirovskem Vrhu Svetega Antona ogroža hišo, in odpravili smo se tja. Nato so klici domačinov, ki jim je voda zalivala prostore, prihajali vsako minuto. Zalitih je približno 30 objektov, poškodovani so štirje mostovi, uničenih je ogromno cest. Sprožilo se je na stotine zemeljskih plazov,« je razdejanje v eni od občin, ki je bila v včerajšnjem divjanju narave bržkone najbolj prizadeta, opisal poveljnik gorenjevaških gasilskih prostovoljcev Jure Trlep.

V Hotoveljski grapi reševali s helikopterjem

Le kakih deset kilometrov proč od Karlovškega mlina, v Bukovem vrhu, je včeraj zjutraj potekala še ena reševalna akcija. V Hotoveljski grapi, ki se že preveša na območje Bukovega vrha, je bil v nevarnosti 76-letni domačin Maks Božnar. Po dostopnih podatkih se je zjutraj odpravil reševat drva, ki jih je imel spravljena nad hišo. Njegovo hišo je s strani objel hudournik. Ni znano, zakaj je domačin padel v vodo, niti koliko časa je bil v njej. Okoli osme jutranje ure so ga za hišo popolnoma premraženega in mokrega našli domačini, ki so se to jutro odpravili pogledat, ali njihov sosed potrebuje pomoč. Ko so ga našli, so nemudoma poklicali center za obveščanje.

Na teren so se podali škofjeloški gorski reševalci, z Brnika pa se je odlepil vojaški helikopter. Helikopter je v Tržiču pobral izkušenega zdravnika in gorskega reševalca Iztoka Tomazina, v Škofji Loki pa so na krov vzeli še reševalca letalca Draga Freliha. Ker je bila dostopna cesta do Bukovega vrha neprevozna, so škofjeloški gorski reševalci do ponesrečenega pešačili kake tri kilometre. Ponesrečenega so prenesli čez težavno območje – prečkali so jarek in dvakrat prečili hudournik, pri zahtevnem transportu pa so jim z lestvami in deskami pot pomagali utirati domačini. Domačina, ki je nujno potreboval hitro zdravniško pomoč, so spravili na odprto območje, od koder so ga z vitlom potegnili na krov helikopterja. Ta je hudo podhlajenega odpeljal na zdravljenje v ljubljanski klinični center. 

Deli s prijatelji