OBLETNICA

Pred petimi leti je umrl Janez Drnovšek

Objavljeno 23. februar 2013 09.21 | Posodobljeno 23. februar 2013 09.22 | Piše: P. J., STA

Njegovemu spominu so se poklonili že včeraj v knjigarni Konzorcij.

LJUBLJANA – Danes mineva pet let od smrti nekdanjega predsednika države in dolgoletnega premierja Janeza Drnovška. Ob obletnici smrti se ga bodo med drugim spomnili v Gibanju za pravičnost in razvoj, ki ga je sam ustanovil. Njegovemu spominu so se poklonili v petek na predvečer obletnice na spominskem večeru v ljubljanski knjigarni Konzorcij.

Peterletu ostalo v spominu zadnje srečanje

Politični sopotniki Janeza Drnovška opisujejo kot odličnega organizatorja političnih procesov in človeka odločitev z izjemno avtoriteto. Drnovšek je dolga leta vodil tudi LDS, stranko, ki je nastala iz ZSMS. Njegov predhodnik v vodstvu stranke je bil Jožef Školč, ki je tudi pozneje ostal njegov politični sopotnik. Ob obletnici Drnovškove smrti je poudaril, da je pri njem treba ceniti zlasti njegove pretehtane odločitve.

Prvi predsednik vlade, danes pa evropski poslanec Lojze Peterle ima najlepši spomin na zadnje srečanje z Drnovškom jeseni 2007. Kot je pojasnil Peterle, sta se tedaj pogovarjala predvsem o etiki v politiki.

Pahor bo položil venec

V zadnji Drnovškovi vladi je kot državni sekretar na šolskem ministrstvu z njim sodeloval tudi rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik, ki je poudaril, da je bil Drnovšek »človek odločitev«. Ob ustanovitvi Gibanja za pravičnost in razvoj je Drnovšek vodenje zaupal prav Pejovniku, ker da ne bo podlegal političnim pritiskom in se bo dobro ujel z mlajšo generacijo. V gibanju se bodo državnika spomnili pri spominskem obeležju v Zagorju ob Savi, v tamkajšnjem kulturnem domu pa bodo pozneje tudi odprli fotografsko razstavo.

V LDS so ob tej priložnosti zapisali, da je bil Drnovšek napreden, izkušen in vizionarski politik, ki je Slovenijo popeljal na pot demokratične evropske države, članice EU in zveze Nato. Pečat, ki ga je pustil v slovenskem političnem in družbenem prostoru, po mnenju LDS ne bo nikoli pozabljen.

Vodja kabineta predsednika republike Alja Brglez je že v petek v imenu predsednika republike Boruta Pahorja položila venec na grob Janeza Drnovška.

Deli s prijatelji