PRIREDITEV

Pred obiranjem hmelja so praznovali

Objavljeno 22. avgust 2015 21.13 | Posodobljeno 22. avgust 2015 21.14 | Piše: Darko Naraglav

Slovenski hmeljarji so v Braslovčah izbrali novo hmeljarsko princeso in hmeljarskega starešino.

Hmeljarski starešina Alojz Jelen in princesa Ana Zupanc Foto: Darko Naraglav

Pred začetkom obiranja hmelja, ki se je v preteklosti začelo na Marijin praznik, ko je Savinjsko dolino preplavila večtisočglava množica obiralcev iz raznih krajev Slovenije in Hrvaške, so slovenski hmeljarji minulo nedeljo v Braslovčah praznovali svoj praznik. Na osrednji prireditvi, že 53. po vrsti, so izbrali novo hmeljarsko princeso, 22-letno Ano Zupanc, in hmeljarskega starešino Alojza Jelena, oba doma iz Dobriše vasi v žalski občini. Praznik je spremljala vrsta prireditev.

Dodatna hmeljišča

Specialistka za hmeljarstvo Irena Friškovec je povedala, da v Spodnji Savinjski dolini in Celjski kotlini letos pridelujejo hmelj 103 hmeljarji, medtem ko jih je osem še na Koroškem, v Dornavi in Ormožu. Tako jih 111 prideluje hmelj na 1406 hektarih hmeljišč. V zadnjih dveh letih se stanje na trgu izboljšuje, tako da lahko hmeljarji spet sklenejo večletne pogodbe za odkup in povečujejo površine. Letos so na novo posadili 175 hektarov.

Še vedno je najpogostejša sorta aurora, zelo pa so se povečale površine s tržno zanimivo sorto celeia. »Letošnjo sezono so zaznamovale nenavadno visoke temperature v začetku junija in močna ohladitev v njegovi zadnji dekadi, pa potem izrazito vroč julij. Seveda se to odraža v rasti in razvoju hmelja. Spet se srečujemo s problemom, da imamo na isti rastlini tako cvetove kot tudi storžke, kar bo seveda oteževalo odločitev o začetku obiranja, poleg tega pa bo vplivalo na količino. O tem je zdaj še prezgodaj govoriti, saj je veliko odvisno od razmer v naslednjih dneh. Lani smo pridelali dobrih 2300 ton, kar je pomenilo eno boljših letin v zadnjem desetletju,« je povedala Friškovčeva.

Rekordno število 
vrčkov piva

Vrhunec dogajanja je bila osrednja prireditev s povorko skozi Braslovče do prireditvenega prostora. Na čelu so bili konjeniki KD Mustang Gomilsko, godba in mažoretke Pivovarne Laško, z vozovi so se pripeljali tudi starešine in princese ter gosti. Sledili so vozovi s prikazi nekdanjih opravil v hmeljarstvu. Rdeča nit letošnje povorke sta bila priprava in obiranje hmelja, ki so pripravili člani Društva podeželske mladine Spodnje Savinjske doline.

Prireditev so zaznamovale še kmečke igre, ob katerih so se zabavali tako nastopajoči kot gledalci. Za veselo razpoloženje pa sta skrbela ansambla Savinjski kvintet in Modrijani, ki so znova ustvarili nepozabno vzdušje in skupaj s savinjskim ansamblom dali svoj delež k 53. praznovanju hmeljarjev. Visoke poletne temperature pa so poskrbele, da je pivo teklo v potokih in je padel tudi novi rekord v številu popitih vrčkov piva.

Deli s prijatelji