VREMENSKO OPOZORILO

Pred Notranjci in Dolenjci mokra noč: voda bo naraščala

Objavljeno 12. februar 2014 21.08 | Posodobljeno 12. februar 2014 21.07 | Piše: K. K.

Reka Krka in njeni pritoki bodo v sredo zvečer in v noči na četrtek še naraščali.

Poplave Črna vas.

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje (Arso) se bo vodna gladina na Planinskem polju v sredo še povečevala in približevala najvišji iz dolgoletnega primerjalnega obdobja. Poplavna ogroženost zaradi ojezerjenih površin na območjih kraških polj notranjskega in dolenjskega krasa se povečuje. Poplavljena območja se bodo v sredo in v noči na četrtek še povečala.

Poplave hujše od običajnih

Reka Krka in njeni pritoki bodo v sredo zvečer in v noči na četrtek še naraščali. Ne vodomerni postaji v Podbočju lahko pretok ponoči doseže okrog 350 kubičnih metrov na sekundo. Voda lahko celo doseže posamezna naselja ob srednjem in spodnjem toku reke Krke. Poplavljene površine bodo večje od običajnih.

Reke na vzhodu v upadu

Na izpostavljenih mestih ob strugi se razlivajo tudi reke v jugovzhodni in vzhodni Slovenji: Ledava, Ščavnica, Dravinja, Mestinjščica, Sotla in Sevnična. Proti večeru bodo te reke pričele upadati. Pretok reke Ljubljanice na vodomerni postaji Moste je ustaljen, poplavljene površine na Ljubljanskem barju se bodo ohranjale. Reka Kolpa upada, vendar še poplavlja na izpostavljenih mestih.

Zastajanje plavja

Zaradi večjih količin plavja v območju vodotokov je poplavna ogroženost po državi povečana. Ob povečanem površinskem odtoku lahko pride do premeščanja in zastajanja plavja na izpostavljenih mestih, kar je lahko vzrok za poplavljanje predvsem manjših rek in potokov.

Deli s prijatelji