BURNO

Pred nami so najnižje temperature v tej zimi

Objavljeno 02. februar 2012 21.15 | Posodobljeno 02. februar 2012 21.15 | Piše: T. L.

Konec tedna sunki do 180 km/h in sneg, naslednji teden do –20.

Pustite ju, naj se včasih igrata tudi sama.

LJUBLJANA – Konec delovnega tedan nas čaka precej razburljivo vreme: tako bo v soboto na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini moč sunkov burje dosegla do 180 km/h, po večini države pa bo zapadlo tudi nekaj snega, in sicer med 5 do 10 centimetri, nam je povedal Brane Gregorčič z republiške agencije za okolje (Arso). Dnevne temperature se bodo gibale med –8 in –7 stopinjami Celzija, medtem ko nas od srede naprej čakajo izjemno nizke temperature, ki se bodo gibale med –15 in –20 stopinjami Celzija.

V ponedeljek nova (skromna) pošiljka snega

V nedeljo se bodo sunki burje sicer polegli, vendar le za kratek čas – v ponedeljek se bodo namreč spet okrepili in, kakor kažejo trenutne ocene, bodo sunki dosegli do 120 km/h. V ponedeljek lahko pričakujemo še manjšo pošiljko snega – zapadlo naj bi do 10 centimetrov snega. Nikakor ne smemo pričakovati prave snežne odeje, saj bo sneg rahel in puhast. Pobeljena bo večina Slovenije, tudi Primorska, sneg pa bo k nam prineslo iz sosednje Hrvaške, kjer bodo namerili dobrega četrt metra snega, ki bo pobelil tudi območje srednje Dalmacije in otoke.

Trenutne napovedi kažejo, da nas bo burja spremljala vse do sredine prihodnjega tedna, potem pa bi se lahko razmere spremenile. Ni pa predvidena kakšna hitra otoplitev in (tudi) dnevne temperature bodo ves prihodnji teden pod nič stopinjami Celzija, opozarja Gregorčič.  

 

Deli s prijatelji