KRIZA

»Pred nami so ključni tedni, potem lahko sledi bankrot«

Objavljeno 12. oktober 2012 14.28 | Posodobljeno 12. oktober 2012 13.11 | Piše: A. K.

Medtem ko se druge članice pobirajo in rastejo, je Slovenija zapadla v novo recesijo, opozarja Jože P. Damijan.

Damijan si želi, da bi vlada manj govorila in več storila.

LJUBLJANA – Slovenija v zadnjih dveh desetletjih glede na razvite članice EU in nove članice iz vzhodne Evrope ni napredovala. Nove članice so se po finančni krizi pobrale in od takrat robustno rastejo, Slovenija pa je zapadla v novo recesijo, ki utegne trajati najmanj do leta 2013, pravi ekonomist Jože P. Damijan.

»Nenadoma ugotovite, da smo že krepko v sredini izgubljenega desetletja. Nahajamo se na dolgi ravnini, ki je za 8 odstotkov nižje od gospodarske ravni iz leta 2008. Naslednje leto bomo ustvarili že skoraj za 10 odstotkov manj kot leta 2008,« je prepričan Damijan, ki dodaja, da je slika videti strašljivo.

Resnično me je postalo zelo strah za prihodnost te države.

»Namesto da bi sledila dinamiki preostalih novih članic, se naša krivulja 'rasti' (padanja) nevarno približuje navzdol dinamiki članic evroobmočja,« opozarja.

Izgubljeno desetletje je tukaj

Damijan dodaja, da je morda vendarle nastopil trenutek streznitve. »Proračuna za naslednje leto sploh ne moremo sestaviti, če nam tujina ne posodi vsaj treh milijard evrov svežega denarja. Da vrnemo dve milijardi zapadlih dolgov in da pokrijemo za eno milijardo tekočega deficita v proračunu. Ta sveži denar pa lahko dobimo samo, če finančne trge prepričamo, da imamo kredibilen načrt za izhod iz krize,« je prepričan ekonomist.

Damijan še pravi, da sta vladni reformi bolj namenjeni psihološkemu učinku. »Najprej je treba očistiti banke, jih dokapitalizirati, nato pa morajo te banke začeti posojati denar,« še pravi in dodaja, da se bo kriza še nekaj let nadaljevala.

Pred nami so ključni tedni

Ekonomist je prepričan, da mora v prihodnjih tednih Slovenija dokazati, da je sposobna sanacijskih ukrepov. Če koalicija, opozicija in sindikalni voditelji tega poenotenja ne bodo sposobni doseči, sledi bankrot.

Deli s prijatelji