VARČEVANJE

Pred nami najcenejši referendum

Objavljeno 07. marec 2012 14.17 | Posodobljeno 07. marec 2012 14.13 | Piše: S. J.

Državna volilna komisija bo znižala višino povračilnih stroškov volilnih organov.

LJUBLJANA – Obeta se nam najcenejši referendum vseh časov, saj bo referendum o Družinskem zakoniku, ki bo 25. marca, v primerjavi z drugimi cenejši za okoli deset odstotkov. Do zdaj so referendumi v povprečju stali okoli štiri milijone evrov. Časnik Delo poroča, da se je Državna volilna komisija (DVK) na čelu z Dušanom Vučkom odločila znižati višino povračilnih stroškov volilnih organov.

Prihranili bodo okoli 220.000 evrov

Tako si manjša povračilna sredstva lahko obetajo člani okrajnih volilnih komisij, volilnih komisij volilnih enot, tajniki in njihovi namestniki ter drugi, ki opravljajo dolžnosti na referendumu (informatiki in računovodje), in sicer za 20 odstotkov. Prav tako si nižje nadomestilo lahko obetata predsednik in namestnik predsednika okrajne volilne komisije. Poleg zmanjšanja povračilnih stroškov volilnih organov pa bo DVK znižala tudi nadomestila, ki pripadajo predsedniku in članom DVK ter njihovim namestnikom. Z vsem tem bodo prihranili okoli 220.000 evrov.

Hramba volilnih skrinjic bo prispevala 15.000 evrov prihranka

Veliko bodo prihranili tudi pri glasovalnih napravah za invalide na voliščih, saj jih letos ne bodo namestili na volišča, kjer nikoli niso bile uporabljene. Na materinski dan bo z glasovalno napravo za invalide opremljenih 30 volišč. Dodatnih 50.000 evrov bodo prihranili samo z zmanjševanjem števila dnevnic skupnih volilnih odborov. Dodatnih 15.000 evrov prihranka pa bo prinesla hramba volilnih skrinjic, ki so jih do zdaj skladiščili drugje.

DVK ni znižala nadomestil in višine povračil stroškov, ki pripadajo članom volilnih odborov in njihovim namestnikom, ker njihova nadomestila niso visoka, poleg tega pa so že nekaj let enaka (45 evrov).

 

 

 

 

Deli s prijatelji