BREME PRETEKLOSTI

Pred Lukšičem nove afere povezane z vodjo kabineta in Geoplinom?

Objavljeno 16. januar 2014 08.27 | Posodobljeno 16. januar 2014 08.27 | Piše: T. L.

Ne le ovadba zaradi državljanske vzgoje, menda se prvaku SD obetata v naslednjih tednih še dve aferi. Porajajo se ugibanja, da za napadom na SD stoji ljubosumni PS.

Igor Lukšič.

LJUBLJANA – Predsednik SD Igor Lukšič si še ni niti dobro oddahnil od pojasnjevanj glede kazenske ovadbe, ki so jo neznanci vložili zaradi domnevnih nepravilnosti pri projektu državljanske vzgoje, že se nad SD zbirajo novi črni oblaki.

Posamezni Lukšičevi svetovalci ter vidni člani SD za izbruh afere obtožujejo Pozitivno Slovenijo (PS), ker naj bi jih jezila visoka javnomnenjska podpora glavnih političnih konkurentov na levici, ob čemer Požareport izpostavlja »facebookovsko vojno« Aljuša Pertinača (SD) in Matije Sevška, sicer državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek. Kar nekaj članov SD je namreč prepričanih, da Sevšek vodi medijski napad na Lukšiča in SD. Sicer pa naj bi, tako vsaj meni Požar, med politiki PS že padale stave, koliko časa bo Lukšič zdržal breme afere ...

Od svetovalke do šefice kabineta

To pa še ni vse, kar se po informacijah Požarja obeta stranki SD v prihajajočih tednih. Prva naslednja afera naj bi bila povezana z njegovo nekdanjo šefinjo ministrskega kabineta Mojco Grobelnik in naj bi segala še v čas, ko je bil Lukšič minister za šolstvo in šport. Tedaj naj bi bil Grobelnikovi »na čuden način« uredili službeno stanovanje in tudi delovno razmerje za nedoločen čas znotraj javne uprave. Od svetovalke za stike z javnostjo je napredovala na položaj vodje kabineta, pred ustoličenjem Grobelnikove pa je moral Lukšič zamenjati tedanjo šefinjo kabineta Danico Cerar, zdaj že bivšo ženo znanega pravnika Mira Cerarja.


Grobelnikova: navedbe ne držijo

»Na ministrstvu sem bila zaposlena do 10. 2. 2012 za določen čas, nikoli za nedoločen čas. 11. 2. 2012 sem se zaposlila v zasebnem sektorju, kjer sem še vedno zaposlena. Poleg tega nikoli nisem imela in nimam v uporabi službenega stanovanja, kar je vsekakor mogoče tudi preveriti.«

Mojca Grobelnik

Lukšiča zanima dogajanje na trgu plina

Druga afera naj bi bila povezana z nepojasnjenimi obiski Lukšiča pri posameznih direktorjih državnih podjetij, in to v spremstvu bivšega ministra za finance Francija Križaniča. Tako so pred nekaj tedni oba videli pri predsedniku uprave Geoplina in prvem nadzorniku mešanega rusko-slovenskega podjetja Južni tok Boštjanu Napastu.

Lukšič je za časnik Finance obisk v Geoplinu priznal in pojasnil: »Z gospodom Napastom sva se prvič srečala zaradi organizacije dirke v Ilirski Bistrici. Pred kakšnima dvema mesecema sva bila s Križaničem na Geoplinu. Zanimala sta me dogajanje na trgu plina in projekt Južni tok.« Lukšič je dodal še, da se je za potrebe priprave koalicijske pogodbe srečal z več direktorji državnih družb, vendar njihovih imen ni želel razkriti. Na vprašanje, zakaj je bil zraven Križanič, pa odgovarja, da je šel zraven zato, da ni šel sam, na drugih sestankih pa ga Križanič ni spremljal.

O obisku šefa SD je Napast za Finance na kratko odgovoril, da je šlo za vljudnostni obisk. 

Deli s prijatelji