RAZPRTIJE

Pred lastno družino beži v krizni center

Objavljeno 15. januar 2017 20.45 | Posodobljeno 15. januar 2017 21.27 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Celotna romska problematika je zajeta v zgodbi Marjance Hudorovac iz Kanižarice.

Marjanca Hudorovac je kritična do državnih ustanov. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

KANIŽARICA – »Grem v krizni center. Iz dneva v dan se bojim in tako ne morem več živeti. Z živci sem na koncu. Moram malo priti k sebi, za hojo namreč potrebujem bergle, saj me je pred desetimi leti poškodoval sin, lani me je udaril še mož,« je začela svojo pripoved Marjanca Hudorovac iz Kanižarice.

Kdo je ne pozna v Beli krajini, sploh vse socialne ustanove in policija? Ta mora velikokrat posredovati v tem romskem naselju, na pomoč jih kliče Marjanca, a zgodi se celo, da je potem ona kaznovana, češ da ni res, kar je povedala v prijavi. Ja. Veliki problemi ene same družine, ki pa so pravzaprav odsev celotne romske problematike na Dolenjskem in v Beli krajini, začinjene z nasiljem, grožnjami, alkoholom in drogo. Ter seveda bogato zabeljeno z državno pomočjo, ki pa očitno stanja ne rešuje, prav nasprotno, poglablja ga.

Trava pri dvanajstih

Marjanca ima težave že v naselju, ne le s sosedama, ki sta tudi fizično obračunali z njo, temveč celo z lastnim sinom Robijem. Čeprav živijo pod isto streho in si delijo isto dvorišče, se ne razume z njim, Marjanca je celo prevzela skrb za njegovo hčerko Barbaro, torej svojo vnukinjo, nanjo pazi že od njenega rojstva. »Robi se že več let zdravi zaradi odvisnosti od drog, pravzaprav že kakšnih sedem ali osem let, vse od tedaj, ko je prišel z Doba, zaprt je bil, ker je delal pizdarije. Enkrat na teden hodi v Novo mesto v ambulanto, kjer dobi zdravila suboxone. To so tablete, ki bi jih moral dati pod jezik. A on jih zlorablja, celo skozi nos jih vleče, zraven pije alkohol in še trde droge uživa, potem pa se mu povsem zmeša! Takrat je nasilen in grozi, celo sam sebe hoče uničiti, zaradi česar v naselje prihajajo reševalci in policija večkrat na mesec, zgodi pa se, da tudi večkrat na teden. Sicer pa je, ko je trezen, zelo v redu in miren moški. Morali bi ga dati na zdravljenje, ne pa da mu le predpisujejo zdravila, od katerih ni učinka,« je hitela Marjanca in priznala, da je tudi v Beli krajini veliko droge, s Hrvaškega jo menda pripeljejo in sploh je ni težko dobiti, travo na primer kadijo že otroci, stari 12 let.

Država da socialno podporo že mladim Romom. Naj gredo delat, smeti naj pobirajo, ne pa da le denar dobivajo! 

»Država da socialno podporo že mladim Romom. Naj gredo delat, smeti naj pobirajo, ne pa da le denar dobivajo! Ko sem bila jaz mlajša, sem tudi delala, sicer na črno, pa vendarle, ko pa sem bila v zaporu zaradi goljufije, kupila sem namreč centralno peč, a je nisem v celoti plačala, sem pomagala v kuhinji,« je kritična Marjanca. Tudi sama dobi 280 evrov socialne pomoči, njena 20-letna vnukinja pa 740 evrov, ima namreč dve majhni deklici in v varno hišo bodo šle vse štiri. Barbarin partner Marko Brajdič je v zaporu. Osem let bo ždel za zapahi, ker je pred slabim letom z družbo vlamljal po župniščih na Primorskem. »Sploh ni dokazov, da je bil on zraven, verjelo se je le Plutu. Pa tudi kazen ni pravična! Marko je nedolžen,« mu je v bran stopila Barbara. Marjanca, ki je znana po ostrem jeziku, pa ne skopari s kritikami na račun Romov: »Romi otroke delajo, da dobijo državni denar! Nekatere družine na račun otrok dobijo dva do tri tisoč evrov na mesec. In kam dajo denar? Ne za otroke, pač pa za orožje in mamila! Potem pa še po smeteh brskajo!«

Dobila veliko pomoči

Kot sta nam pojasnili Bernardka Vlahovič in Martina Horvat iz Centra za socialno delo Črnomelj, na centru Marjanco Hudorovac in njeno družino obravnavajo že kakšnih 30 let. »Celotna družina se preživlja z denarno pomočjo in otroškim dodatkom že vsa leta. Marjanca ima štiri odrasle otroke, ki imajo že vsi lastne družine. Družina se je v preteklosti veliko preseljevala. V letu 2007 oziroma 2008 se je razširjena družina iz stanovanja v Črnomlju preselila v zidano in opremljeno stanovanjsko hišo v naselje Kanižarica. Omenjeno hišo oziroma stvari v njej so postopoma razprodali, v tem času pa so od raznih institucij zaprošali oziroma zahtevali različne vrste pomoči, to je nakup kontejnerja, več izrednih pomoči, večkrat smo jim omogočili nakup različnega gradbenega materiala, bele tehnike s pomočjo naročilnic, a pogosto se je izkazalo, da so to preprodali naprej,« nam pojasnjujeta sogovornici.

Kot sta dodali, so se zaradi pogostih nesoglasij med družinskimi člani Marjanini otroci z družinami razselili, hčerka živi na območju Novega mesta, en sin v Kočevju, eden v stanovanju v Črnomlju, eden pa sicer v isti hiši kot mama, vendar nimata skupnih prostorov. »Hudorovčevi smo že večkrat urejali namestitev v materinski dom, krizni center, nazadnje letos v varno hišo, kjer je imela že dogovorjen termin in uro sprejema, vendar si je zadnji trenutek premislila,« povesta in pojasnita, da je največja težava v tem, da Marjanca vsak dan spreminja svoje izjave, kakor tudi to, da se spori pojavljajo zaradi njenega vmešavanja v družine svojih otrok.

»Center za socialno delo Črnomelj je tako Marjanci Hudorovac kakor tudi drugim članom njene razširjene družine vedno skupaj z njimi iskal različne možne rešitve nastalih težav, kar bomo nadaljevali tudi naprej in če se bo pokazal interes tudi z njihove strani,« zagotavljajo v Črnomlju na centru za socialno delo, kjer izvemo še, da je v preteklosti Marjanca večkrat grozila zaposlenim in njihovim družinskim članom, da jih bo ubila. Tudi zato so center večkrat, ko je bila ona tam, obiskali še policisti, in Marjanca je prostore uradne ustanove zapustila nejevoljna, s kaznimi oziroma položnicami.

 

Deli s prijatelji