OBETI NAJVEČJEGA PRORAČUNA

Pred kulturnim dnem: spopad političark izumrlih strank za RTV Slovenija

Objavljeno 07. februar 2016 15.16 | Posodobljeno 09. februar 2016 13.44 | Piše: K. K.

Po naših neuradnih podatkih se je na razpis za mesto odgovornega urednika kulture na RTV Slovenija prijavilo osem kandidatov.

Včasih sta se, vsaka pod svojo politično znamko, spopadali na volitvah, zdaj se na razpisu.

LJUBLJANA – Po naših neuradnih informacijah se je na razpis za odgovornega urednika producentske enote Kulturni in umetniški program RTV Slovenija prijavilo osem kandidatov. Gre za uredništvo z največjim proračunom znotraj RTV Slovenija, zato morebiti niti ne preseneča, da funkcijo začasno opravlja kar Ljerka Bizilj, direktorica Televizije Slovenija. Biziljeva bo tudi tista, ki bo izmed osmerice izbrala kandidata, ki ga bo potem na funkcijo imenoval generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli, a šele po tem, ko bo kandidat dobil večinsko podporo članov programskega sveta RTV, kjer je trenutno razmerje med politično desnico in politično levico približno pol-pol.

A političen ni smo programski svet, pač pa je po naših informacijah blizu RTV funkcija z obilnimi finančnimi sredstvi mamljiva tudi za dve političarki. Obe sta iz strank, ki sta na slovenskem političnem prizorišču že izumrli. Prva je po naših podatkih Majda Širca iz Zares, kamor je prestopila iz prav tako propadle stranke LDS. Druga pa Jelka Stergel iz Državljanske liste. Zanimivo je, da je eden od pogojev iz razpisa, da kandidati ne smejo biti funkcionarji političnih strank. Formalno se funkcije iz preteklosti po vzoru prekrškarskih točk na cesti ne brišejo.

image
Izidi volitev v državni zbor, na katerih je leta 2008 slavila Majda Širca.

Politično je bila sicer doslej Širca, ki se je s poslanskega sedeža po volitvah leta 2008 v kvoti Zares zavihtela v fotelj ministrice za kulturo, uspešnejša od Stergelove. V državni zbor pa je bila, na listah različnih strank, izvoljena kar trikrat. Po političnem propadu se je vrnila na RTV Slovenija, na Wikipediji najdemo podatek, da je od leta 2012 zaposlena v dokumentarnem programu.

image
Jelka Stergel leta 2011 na Državljanski listi Gregorja Viranta ni bila uspešna.

Stergelova je dolgoletna uslužbenka državnega filmskega sklada, po novem Slovenskega filmskega centra, prej pa je v Cankarjevem domu vodila festival Liffe. V nasprotju s Širco doslej še nikoli ni bila zaposlena na televiziji, se pa često prijavlja na razpise, nazadnje je hotela postati direktorica ljubljanske Kinoteke. Na listi Državljanske liste je neuspešno kandidirala za poslanko, bila pa je tudi članica izvršilnega odbora stranke. Ko se je stranka začela sesuvati, je izstopila.

Naši viri trdijo, da je pri Stergelovi še posebej zanimivo naslednje: trenutno je članica programskega sveta RTV, kamor je bila izvoljena na listi Državljanske liste v prejšnjem mandatu državnega zbora. V drugem krogu volitev je pomagala izvoliti Fillija za generalnega direktorja RTV in Biziljevo za direktorico TV, zato menda lobira. Nekateri celo trdijo, da daje vedeti, da pričakuje povrnitev teh uslug.

To je razpis, ki zahteva politično nevtralnost kandidatov.image

Stergelova: Razpis ne zahteva politične nevtralnosti

Po objavil članka nam je Jelka Stergel poslala naslednje besedilo, ki ga objavljamo v izvirniku.

Vse svoje življenje, več kot trideset let se profesionalno (in tudi sicer) ukvarjam s kulturo, največ s filmom, v vašem članku pa me naslavljate s političarko, celo politično funkcionarko, kar nikdar nisem bila. Novinar je v članku zapisal več netočnih in zavajajočih trditev. Naštela bom samo tiste, ki zadevajo mene osebno:
1. Na razpise se ne prijavljam često, saj sem se v šestih letih prijavila samo na razpis za direktorico Kinoteke in zdaj za odgovorno urednico UPE KUP TV Slovenija. Že osem let sem zaposlena na Slovenskem filmskem centru, pred tem pa dvajset let v eni in isti kulturni ustanovi – Cankarjevem domu.
2. Nikdar nisem bila članica izvršnega odbora katere koli politične stranke, niti kako drugačne nosilka katere od političnih funkcij.
3. Zapisi tipa »nekateri trdijo«, »daje vedeti« ipd. sami zase pričajo o verodostojnosti članka, kjer med drugim še enkrat netočno piše, da pričakujem povrnitev uslug, ker sem podprla imenovanje obeh direktorjev – generalnega in direktorice TVS. Kar je še ena od šlamparij zapisa. Nisem podprla obeh direktorjev.
Kot članica Programskega sveta sem vedno delovala zgolj in samo strokovno, četudi me je za članstvo predlagala, tako kot določa zakonodaja, ena od političnih strank.
4. Razpis ne zahteva politične nevtralnosti kandidatov, kot navajate na koncu članka, saj imamo kot državljani ustavno pravico do svojih političnih in svetovnonazorskih prepričanj. Med razpisnimi pogoji je namreč zahteva , da kandidati niso politični funkcionarji.


Jelka Stergel

Ljubljana, 2016-02-09
 

 

Deli s prijatelji