PROTICOVIDNA ZDRAVILA

Poklukar: Pred vrati Slovenije je nova nevarnost (VIDEO)

Kaj nas čaka?
Fotografija: Minister Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Minister Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec

Ob 12. uri so pred javnost stopili minister za zdravje Janez Poklukar, predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc in vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb. Govorili so tudi o uporabi proticovidnih zdravil molnupiravir in roactemra.

»V Sloveniji medicinska stroka ves čas sledi razvoju,« je dejal Poklukar in dodal, da pri prihodu proticovidnih zdravil ni bilo nobene izjeme. V teh dneh v Slovenijo prihaja zdravilo molnupiravir za zdravljenje bolnikov s covidom 19. Nijz in infekcijska klinika sta po njegovih besedah naredila pomembne korake, da smo v tem mesecu prejeli zdravila za več kot 5.700 zdravljenj. 

Ključno pri tem zdravilu, da ga ni treba prejemati intravenozno ali podkožno, temveč se to zdravilo prejema v obliki tablet.

image_alt
Znano, kako hudo je bilo v torek

Opozarja, da je stanje v Sloveniji še vedno resno, saj intenzivno terapijo še vedno potrebuje 260 ljudi. Minister je poudaril tudi, da je pred vrati Slovenije nova nevarnost, ki se imenuje omikron. Ob tem je pozval vse, naj dosledno upoštevajo ukrepe in se cepijo.

Pacient bo moral podpisati soglasje

Po besedah Tatjane Lejko Zupanc je povprečna starost med hospitaliziranimi v UKC Ljubljana 69 let, najmlajši bolnik pa ima 27 let. Novo zdravilo je namenjeno tistim, pri katerih je večje tveganje za težji potek bolezni. Ker še nima uradnega dovoljenja za promet, bosta zdravnik in pacient morala podpisati soglasje za uporabo tega zdravila. 

Za začetek bo zdravilo na voljo v štirih bolnišnicah, čez nekaj dni pa po vseh bolnišničnih lekarnah. Predstojnica infekcijske klinike pričakuje, da bo molnupiravir v kratkem dobil tudi uradna dovoljenja.

Jereb pa je dejal, da smo trenutno na platoju, saj število novih bolnikov v enotah intenzivne terapije ne raste tako hitro, kot je pred 14 dnevi. Kljub temu pa razmere po njegovih besedah še kar nekaj časa ne bodo normalne. Številne zdravstvene dejavnosti namreč še vedno stojijo.

Danes je med vsemi bolniki, ki so na intenzivni terapiji, 85 odstotkov necepljenih, je poudaril Jereb. »V novembru je zaradi covida 19 umrlo 479 bolnikov. To je skoraj 16 smrti na dan, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem. Ne sicer vseh, marsikatero od njih pa zanesljivo.«

Pomemben napredek pri obvladovanju epidemije

Komisija RS za medicinsko etiko, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje, je v torek sporočila, da nima etičnih zadržkov za predpisovanje in uporabo zdravila lagevria, znano tudi kot molnupiravir. Meni, da prinaša pomemben napredek pri omejevanju epidemije. Zdravilo, ki sicer še ni registrirano, je za uporabo 19. novembra priporočila Evropska agencija za zdravila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije