VREMENSKA

Pred enim letom rekordna vročina, zdaj pa pod 30

Objavljeno 04. avgust 2014 20.34 | Posodobljeno 04. avgust 2014 20.34 | Piše: Mo. S.

Ta teden se bo nadaljevalo spremenljivo vreme s popoldanskimi plohami in nevihtami, vikend pa bo predvidoma sončen in toplejši.

Hladna fronta je s seboj prinesla padavine.

LJUBLJANA – Letošnje poletje je pravo nasprotje poletja zadnjih dveh let, ko smo se soočali s hudo vročino, z rekordnimi temperaturami, s hidrološko in kmetijsko sušo, ponekod celo s pomanjkanjem pitne vode. Kot smo že poročali, tako mokrega julija že dolgo nismo imeliimage, temperature pa večinoma niso presegle 30 stopinj Celzija. Zanimivo, lani smo prav v začetku avgusta beležili rekordno visoke temperatureimage.

Vročine (še) ne bo

Kot nam je pojasnil dežurni vremenoslovec Agencije RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh, si vročine tudi v naslednjih dneh ne gre obetati. Danes dopoldne bo sicer še delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, kmalu pa se bodo začele pojavljati plohe in nevihte. Te bodo najprej zajele severovzhodni del države, popoldne pa se bodo pojavljale tudi v notranjosti Slovenije.

Ker se nad srednjo Evropo zadržuje oslabljena hladna fronta, v višinah pa k nam priteka hladnejši in vlažen zrak, se temperature v teh dneh ne bodo dvignile nad 29 stopinj Celzija, niti na Primorskem ne, kjer bo zapihala tudi šibka burja. Spremenljivo vreme bomo imeli tudi v torek, ko se bodo ob občasni oblačnosti pojavljale krajevne plohe in posamezne nevihte, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne, manj verjetne pa ob morju.

Sredino dopoldne bo dokaj jasno z nekaj jutranje megle, popoldne pa se bo pooblačilo, a bo možnost za kakšno ploho ali nevihto majhna. Ponekod bo zapisal severovzhodnik. V četrtek bo sončno, popoldne pa se kakšni plohi ali nevihti zlasti v hribovitem svetu spet ne bomo mogli izogniti.

Vikend bo predvidoma sončen

Nekoliko drugačna slika se obeta ob prihodnjem koncu tedna, ko se bodo temperature počasi dvigale, vreme bo postalo stabilnejše, verjetnost padavin bo manjša. Vročina se bo sicer stopnjevala, izmerili bomo lahko okoli 30 stopinj Celzija, a se nam že v začetku naslednjega tedna spet obeta poslabšanje. Ne pozabimo, da tako dolgoročne napovedi seveda niso najbolj zanesljive.

Kot nam je Velkavrh še povedal, v letošnjem poletju glede na napovedi suše ni pričakovati.

Deli s prijatelji