PO ODSTOPU

Pred četrto mariborsko vstajo: Specimo hobotnico

Objavljeno 06. december 2012 19.00 | Posodobljeno 06. december 2012 19.02 | Piše: Mo. S., STA

Organizatorji protestov zahtevajo razpustitev celotnega mestnega sveta v Mariboru.

Franc Kangler ne bo več mariborski župan.

MARIBOR – Čeprav je mariborski župan Franc Kangler danes napovedal odstop, so anonimni organizatorji uličnih protestov proti njemu povedali, da s tem njihov boj še ni končan. »Zahtevamo, da se celotni mestni svet samorazpusti, saj ni dovolj, da se hobotnici odseka glava, ampak je treba odsekati predvsem lovke,« so poudarili na facebooku.

Spekli bi hobotnico

V nekaj več kot mesecu dni je bilo v Mariboru izvedenih že pet protestnih shodov, na katerih so župana pozivali k odstopu. Zadnja dva protesta sta se žal sprevrgla tudi v nasilje in vandalizem, naslednji protest, imenovan 4. mariborska vstaja, pa je napovedan za 14. december. Ta protest kljub napovedanemu odstopu Kanglerja ostaja, saj se še naprej vrstijo pozivi k udeležbi na njem. Trenutno na profilu Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora poteka anketa za izbor najprimernejšega slogana za ta shod. Največ glasov je za zdaj prejelo geslo »Specimo hobotnico«.

Kaj bo z mestnim svetom?

Skupina opozicijskih mestnih svetnikov je danes vložila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi odločali o razpustitvi mestnega sveta. Za zdaj jim je uspelo zbrati podpise le šestih mestnih svetnikov, za morebitno samorazpustitev pa bi jih moralo idejo podpreti najmanj 23.

Kangler je v današnji izjavi za medije ocenil, da opozicija, ki se trudi razpustiti mestni svet, dela veliko škodo mestu. »Gre jim le za to, da bi mesto upravljali politično, kot se je to dogajalo v preteklosti. Zavedati se bodo morali odgovornosti za mesto,« je dejal. Glede na to, da so mestni svetniki Županove liste in SLS, ki je največja politična skupina v mestnem svetu, doslej vedno podpirali mnenje Kanglerja, je pričakovati, da tudi oni ne bodo podprli ideje za razpustitev mestnega sveta.

»Škoda, da ni odstopil že prej«

Nenaklonjeni pobudi za samorazpustitev mestnega sveta so še vedno tudi v tretji najmočnejši politični skupini v mestnem svetu, v Desusu, ki je prejšnji teden izstopil iz koalicije. »Tega pojma sploh ne poznam,« je povedal predsednik mestne organizacije stranke Valter Drozg in poudaril, da so bili mestni svetniki legitimno izvoljeni in »niso naredili ničesar narobe«.

»Ali bomo res pustili, da vlada samo še ulica, ali pa bomo spet spoštovali demokratične metode?« se je vprašal. Odstop župana pa je pozdravil. »Mislim, da je pametno, da se je tako odločil. Škoda le, da se ni že prej, ker se je soočal z res velikim nasprotovanjem,« je dejal Drozg.

Deli s prijatelji