VINJETA

Preberite, kaj piše, da ne boste jutri plačali kazni

Objavljeno 31. januar 2015 10.09 | Posodobljeno 31. januar 2015 10.09 | Piše: D. P.

Po zakonu o javnih cestah je globa za neuporabo vinjete od 300 do 800 evrov.

LJUBLJANA – Od nedelje naprej bodo na vozilih dovoljenje le vinjete za leto 2015, ki so rdeče barve in veljajo do 31. januarja prihodnje leto. Po zakonu o javnih cestah je globa za neuporabo vinjete od 300 do 800 evrov.

Brez podražitev

Cene letnih vinjet so ostale enake kot lani. Za motorna kolesa je treba odšteti 55 evrov, za osebna vozila, ki so nad prvo osjo visoka do 1,30 metra, in za bivalna vozila je cena vinjete 110 evrov, za cestninski razred 2B, kamor spadajo dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, pa 220 evrov. Znižale pa so se cene kratkoročnih vinjet, in sicer za cestninski razred 2B. Tedenske vinjete so se pocenile s 40 evrov na 30, mesečne pa z 80 evrov na 60. Lani so skupaj prodali 5,845.000 vinjet, kar je tri odstotke več kot leto prej. Upad so zabeležili le pri prodaji letnih vinjet. Letos pričakujejo, da bo prodaja teh vinjet še nekoliko upadla zaradi znižanja cen kratkoročnih vinjet cestninskega razreda 2B.

Skoraj 50.000 plačilnih nalogov

Pri Darsu so povedali, da se je število storilcev prekrškov v zvezi z neuporabo vinjet v letu 2014 v primerjavi s prejšnjimi leti povečalo. V večini gre za tujce, vendar je opazen tudi porast števila slovenskih kršiteljev. Lani so izdali več kot 49.600 plačilnih nalogov. Med nadzorom so odkrili veliko ponarejenih vinjet in takih, ki so bile nameščene na različnih folijah za lažjo prenosljivost.

Povečan nadzor

Poostren nadzor načrtujejo že za nedeljo, ko bodo po potrebi zapirali daljše odseke cestninskih cest in vse priključke na teh odsekih. Nadzore bodo izvajali v okolici vseh večjih slovenskih mest. Ni pomembno, na katero stran vetrobranskega stekla vozniki nalepite vinjeto, pomembno je, da je na notranji strani, da ni na zatemnjenem delu in da vozniku ne zakriva polja vidljivosti. Cestninski nadzorniki po navadi izrečejo najnižjo predpisano globo. Poleg globe pa nadzorniki od voznika zahtevajo, da kupi vinjeto za nadaljevanje vožnje.

Deli s prijatelji