ZA DOMOVINO

Praznik samostojnosti za nov zagon Slovenije

Objavljeno 23. december 2011 20.19 | Posodobljeno 23. december 2011 20.19 | Piše: D. P., STA

Mineva 21 let od izvedbe plebiscita.

Nadškof Anton Stres.

LJUBLJANA – Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres je med današnjo mašo za domovino v ljubljanski stolnici dejal, da brez nezlomljivega upanja na uresničitev pravice do življenja v dostojanstvu samostojnega naroda pred 21 leti ne bi bili pripravljeni in zreli za tako enotno in prepričljivo dejanje najvišje odločitve za lastno samostojnost.

Nov pogum in nove vzpodbude

Nadškof pa je zatrdil, da končni cilj še ni dosežen. Opozarja, da vsako obdobje pozna nove grožnje in nevarnosti. »Zato obhajamo naš praznik samostojnosti in enotnosti, da bi v tem predbožičnem času, ko nam je Bog še posebno blizu, zajeli novega poguma in novih spodbud, ki jih v sedanjih okoliščinah še posebej potrebujemo,« je dejal.

Plebiscit kot nadaljevanje demokratičnih sprememb

Danes mineva 21 let od izvedbe plebiscita, na katerem se je prepričljiva večina volivcev odločila za samostojno Slovenijo, izide pa so razglasili tri dni pozneje. Plebiscit leta 1990 je sledil demokratičnim spremembam, ki so se začele sredi 80. let prejšnjega stoletja in so aprila tega leta pripeljale do prvih povojnih demokratičnih in večstrankarskih volitev.

Deli s prijatelji