NA KOŽO

Praznik kulture

Objavljeno 03. februar 2017 23.35 | Posodobljeno 04. februar 2017 23.36 | Piše: Bojan Budja

Hvala ti, France! Nazdravil pa ti bom 3. decembra.

Na vprašanje, kdo je France Prešeren, bi bržkone znal odgovoriti celo kdo med stanovalci ljubljanskega azilnega doma. Bolj zapleteno in negotovo pa je pričakovanje odgovora na vprašanje, kaj je kultura. Čez štiri dni, 8. februarja torej, bomo Slovenci praznovali kulturni dan. V spomin na smrt največjega poeta, kar jih je kdaj rodila slovenska mater. Ker pač večina pesnikov pride na svet šele po svoji smrti. A roko na srce, veliko primernejše se mi zdi slaviti rojstvo, četudi je december rezerviran za čaščenje drugih osebkov; v prvi vrsti treh uvoženih dobrotnikov. Pa tudi sicer bi si bila gruden in France bolj na ti ne le zavoljo Prešernovega rojstnega dne, ampak vsaj enako zaradi skupne prepoznavnosti v podobi spoštljive količine zaužitih maliganov.

Kaj je za Slovenca kultura? Bi rekel, da že civiliziranost sama po sebi. Zatorej je prav, da kulturni dan slavimo vsi in da je tudi dela prost. Čeprav si nekateri domišljajo, da je definicija kulturnega Slovenca omejena le na njene snovalce, ustvarjalce. Denimo tiste, ki jih nekoč, ko so že v primernih letih, doleti Prešernova nagrada za življenjsko delo ali pa, če so kulturno dovolj pametni, lepi in nadobudni, vsaj tista iz Francetovega sklada. Kot se bo to nekaterim zgodilo v torek zvečer v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, denimo pisateljici Mojci Kumerdej. Bodo vsi tam prisotni enako zapriseženi kulturi? Ne. Ker pač h kulturi poleg klavirja šteje tudi harmonika, ob klasiki tudi pop, rock ali goveja glasba. Podobnih kombinacij je nebroj.

Hvala ti, France! Nazdravil pa ti bom 3. decembra.

Nekje sem prebral, da je kultura zelo osebna in prefinjena komunikacija z umetnostmi. Kar koli že umetnosti so. Resda v tej primarni obliki dana in usojena le nekaterim. Na srečo pa drugim ne prepovedana. Ti drugi smo njeni uporabniki. Tisti, ki gremo tu in tam v gledališče, opero, kino, Cankarjev dom, beremo Cankarjeve Hlapce in Gogoljeve Mrtve duše, nekateri le Karla Maya z Winnetoujem, kupimo kako Tisnikarjevo podobo obujenih mrtvecev ali Kotarjevo oljno gajeto. Ali pa doma naslikano Rdečo kapico na bolšjaku. Več kulture zaužijemo, bolj civilizirani smo.

Prešernov dan častimo Slovenci že tri četrt stoletja, prvo vrstico njegove Ovrbasrečnadragavasdomača znajo vsi s končanim vrtcem. Torej smo Slovenci izpričano kulturni narod. Hvala ti, France! Nazdravil pa ti bom 3. decembra.

Deli s prijatelji