RAZGIBANO

Praznična zmešnjava: od poplav in vetra do metra snega

Objavljeno 25. december 2013 10.11 | Posodobljeno 25. december 2013 10.11 | Piše: T. L.

V zahodni Sloveniji bo obilno padalo, v četrtek pa bodo po večjem delu države začele naraščati reke.

Takega prizora na SP ne bo.

LJUBLJANA – Snega v teh prazničnih dneh nismo dočakali, je pa zelo vetrovno in tudi mokro. Letošnji božič bo vremensko razgiban, pri Agenciji RS za okolje (Arso) so zaradi tega izdali več opozoril: tako bo do jutri zvečer lahko v zahodni Sloveniji (z izjemo slovenske Istre) padlo od 70 do 130, v Posočju tudi okoli 150 mm padavin.

Reke grozijo ...

Danes bodo postopoma začele naraščati reke na zahodu, v četrtek pa v večjem delu države. V četrtek popoldne in v noči na petek je pričakovati večji porast reke Vipave in njenih pritokov. Vipava bo predvidoma poplavljala na območjih pogostih poplav.

Narasle bodo tudi druge reke v Posočju, Idrijsko-Cerkljanskem, Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju, reka Reka s pritoki ter Kolpa. Reke bodo dosegle velike pretoke, v porečju reke Reke lahko pride do manjših razlivanj. V četrtek zvečer in v petek bodo narasle tudi reke v osrednji Sloveniji – predvidoma do velikih pretokov.

... morje bo poplavljalo

V sredo, v noči na četrtek in četrtek bo povišano plimovanje morja. Predvsem v četrtek ponoči, zjutraj in v delu dopoldneva bo morje presegalo opozorilno višino in poplavljalo nižje predele obale. Morje bo najvišjo predvideno višino 320 cm na mareografski postaji v Kopru doseglo v zgodnjih jutranjih urah med 2. in 6. uro.

Veter se še ne bo umiril

Veter je povzročil kar nekaj nevšečnosti in vetrovno bo tudi danes, sporočajo iz Arsa, saj bo še danes pihal okrepljen južni do jugozahodni veter. V višje ležečih krajih in tudi po nižinah, predvsem severovzhodnega dela Slovenije, bo do srede zvečer lahko v sunkih presegal hitrost 70 km na uro, na vrhovih Pohorja pa 100 km na uro, medtem ko bo ob morju danes in jutri pihal okrepljen jugo. 

Meter snega

Medtem ko je božič v nižinah bolj kot ne zelen, pa v gorah ni tako. Sneg bo zapadel v Julijskih Alpah, kjer bo do petka zjutraj padlo okoli meter novega snega, drugod pa od 25 do 50 cm. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo povečala na 4. stopnjo.

Deli s prijatelji