KLJUB KRIZI

Prazničen obisk dober obet za slovenski turizem

Objavljeno 02. maj 2012 12.19 | Posodobljeno 02. maj 2012 12.21 | Piše: S. U., STA

Lani je bilo za Slovenijo rekordno leto, v letošnjem pa se že čuti vpliv zaostrenih gospodarskih razmer.

LJUBLJANA – Turistični delavci ob dobri zasedenosti kapacitet v času prvomajskih praznikov pričakujejo tudi uspešno poletno sezono. Stopnje rasti bodo sicer najverjetneje nekoliko nižje kot v lanskem letu, predvsem pa naj bi se gospodarska kriza poznala na obisku domačih turistov, ocenjuje direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak. Napovedi za prvomajske praznike so bile dobre, zasedenost je odlična, je dejala Pakova. »Polno zasedena so zdravilišča in hoteli ob morju, je pa bilo letos veliko rezervacij v zadnjem trenutku,« je še pojasnila.

Čutiti je vpliv zaostrenih gospodarskih razmer

Podobne trende pričakujejo pri STO za poletno sezono. V skladu z napovedmi Svetovne turistične organizacije in Evropske turistične skupnosti se bodo stopnje rasti sicer najverjetneje nekoliko umirile, pravi Pakova. Lani je bilo za Slovenijo rekordno leto, v letošnjem pa se že čuti vpliv zaostrenih gospodarskih razmer na nekaterih ključnih emitivnih trgih, še posebno v Italiji, kjer je že manjši promet. »Vseeno pričakujemo, da bomo na področju mednarodnega turizma tudi ob koncu leta beležili rast,« pravi direktorica STO.

Kako pa je z domačim turizmom

Drugače naj bi bilo na področju domačega turizma, kjer bodo tudi zaradi krize številke verjetno manjše. Kriza se pozna tudi v zaustavitvi investicij v turistično infrastrukturo, kjer pa Pakova večjih težav ne vidi. »V zadnjih letih je bilo ogromno investirano v infrastrukturo, predvsem zdravilišča so veliko vlagala tako v osnovno kot tudi v dopolnilno ponudbo,« je pojasnila. »Na tem področju imamo dobre razmere in dobro kakovost.«

V prihodnje vidi direktorica STO priložnosti predvsem za manjše ponudnike, ki bi dopolnili to ponudbo. »Seveda se v času krize investicije ustavljajo, a je bilo veliko že narejeno. Te kapacitete je zdaj treba intenzivno tržiti,« ugotavlja Pakova.
 

Deli s prijatelji