TRAGEDIJA

»Prazen je dom, dvorišče, oko zaman jo naše išče«

Objavljeno 20. avgust 2015 09.49 | Posodobljeno 20. avgust 2015 09.49 | Piše: Aleksander Brudar

Družina Nastje Hriberšek, ki je umrla po padcu s kolesom, se zahvaljuje za pomoč.

Za Nastjo so bile poškodbe zaradi padca s kolesom usodne.

LJUBLJANA – »Ni besed, ki bi lahko izrazile našo pretresenost in žalost ob tako boleči in nenadni izgubi našega dragega mišeka,« so uvodne besede družine Hribršek ob posebni zahvali vsem, ki so jim stali ob strani po tragični smrti njihove Nastje. 
»Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste nam stali ob strani, izrazili pisno in ustno sožalje, darovali sveče in denarno pomoč. Iskrena hvala Gordani in Igorju, podjetjema Engrotuš (posameznim kolektivom) in Panum, gasilcem Šmartno v Rožni dolini ter policistoma, ki sta bila na kraju nesreče, gospodu župniku za lepo opravljen cerkveni obred ter gospe Darji Grdina za govor ob grobu. Vsem in vsakemu posebej še enkrat iskrena hvala,« so v posebni zahvali zapisali Nastjin oče Damjan, mama Tatjana, sestrica Tanja ter vsi domači. V spomin na deklico so dodali še ta verz: »Prazen dom je in dvorišče, oko zaman jo naše išče, ni več njenega smehljaja, utihnil je njen glas ...«

Od tistega usodnega dne je minilo že več kot mesec dni. Sedemletna Nastja, ki je le nekaj dni prej uspešno končala prvi razred podružnične osnovne šole v Šmartnem v Rožni dolini in se tako že veselila poletnih počitnic in odhoda na morje, je takrat kolesarila skupaj z očetom in sestro. Ko so bili skoraj že tik pred ciljem, saj jih je do dedka in babice ločil le še manjši klanec na cesti, ki vodi okoli Šmartinskega jezera, je deklica med vožnjo po klancu navzdol po ugotovitvah policije zapeljala v večjo udarno jamo na neurejeni bankini in izgubila ravnotežje. Sedemletnica je po pripovedovanju domačinov po padcu še vstala, nato pa se je zgrudila na cesto. Kljub hitremu prihodu reševalcev ji ni bilo več pomoči, saj se je med padcem s krmilom kolesa udarila v trebuh in predel prsnega koša ter pri tem utrpela usodne rane.

Opozorilna tabla šele po nesreči

Nesrečo bi lahko preprečili, če bi vzdrževalec ceste, celjsko podjetje Vodovod-Kanalizacija (Vo-Ka), ustrezno skrbel za sporni cestni odsek. Kot smo že poročali, naj bi policisti po tridnevni preiskavi okoliščin dogodka ugotovili, da je za nesrečo odgovorno prav omenjeno podjetje. Zaradi kaznivega dejanja opustitve nadzora v javnem prometu se bo menda morala zagovarjati odgovorna oseba. Kdo bo to, ni znano, bodo pa krivdo iskali pri tistem, ki ni dobro izvajal nadzora nad cestnimi pregledniki.

Cesto so predstavniki podjetja po naših podatkih nazadnje pregledali 2. julija, torej tri dni pred nesrečo, redni pregledi ceste pa so predvideni dvakrat na teden.

Kaj bi torej lahko šlo narobe? Domačini, ki se po tej cesti peljejo vsak dan, so dan po tragediji povedali, da je vzdrževalec opozorilno tablo pred udarno jamo namestil šele po nesreči. Ta, očitno zelo pomembna podrobnost policistom ni ušla. Poškodbe na bankinah, ki so nastale kot posledica hujših junijskih neurij z močnimi nalivi, so pred tragičnim dogodkom nazadnje odpravljali 16. junija, toda teden pozneje je neurje na tistem koncu znova besnelo.

Medtem ko so se v Vo-Ka zavili v molk, saj želijo ovadbo najprej preučiti, je primer romal k tožilcem, ki imajo možnost zahtevati dodatne preiskovalne ukrepe, lahko pa sklenejo, da zbrani dokazi zadoščajo za vložitev obtožnice. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena zelo visoka, kar 12-letna zaporna kazen, kar je enako kot za predrzno vožnjo, ki ima za posledico smrt.

Deli s prijatelji