VESELO

Pravoslavni verniki praznujejo veliko noč

Objavljeno 15. april 2012 10.09 | Posodobljeno 15. april 2012 10.09 | Piše: P. J., STA

Datum praznika, ki se določa na podlagi lunine mene, se med nekaterimi pravoslavnimi in drugimi kristjani razlikuje za en teden ali več, kakšno leto pa tudi sovpada.

LJUBLJANA – Mnogi pravoslavni verniki danes, teden dni za drugimi kristjani, praznujejo veliko noč, spomin na Jezusovo vstajenje, ki je največji krščanski praznik. Praznik so po cerkvah sinoči pričakali z jutranjimi bogoslužji, slovesne liturgije pa pripravljajo tudi danes dopoldne.

Praznujejo vstajenje

Vidno znamenje praznika, ki simbolizira vstajenje, so pirhi, so pa v soboto blagoslovili tudi druge velikonočne jedi. Opolnoči so pripravili jutranja bogoslužja, dopoldne pa bodo po cerkvah velikonočne liturgije. Ob 10. uri jo bo v pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani vodil paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković.

Kot je Bošković poudaril je velika noč praznik zmage življenja nad smrtjo, upanja nad brezupom, vsega dobrega nad zlim.

Sedemdnevni post

Verniki so se na veliko noč, ki je največji krščanski praznik, pripravljali s sedemtedenskim postom. Datum praznika, ki se določa na podlagi lunine mene, se med nekaterimi pravoslavnimi in drugimi kristjani razlikuje za enega ali več tednov, kakšno leto pa tudi sovpada. Do razlik prihaja zaradi uporabe drugačnega koledarja in načina izračuna praznika.

Veliko noč danes praznujejo tudi pravoslavni verniki v Sloveniji. Pri nas sta od pravoslavnih cerkva registrirani Zagrebško-ljubljanska metropolija Srbske pravoslavne cerkve in Makedonska pravoslavna skupnost sveti Kliment Ohridski.

Deli s prijatelji