NEURADNO

Pravno vprašanje prezahtevno, pogodbe s Patrio ne bodo prekinili

Objavljeno 03. oktober 2014 23.17 | Posodobljeno 03. oktober 2014 23.17 | Piše: K. K.

Država po neuradnih podatkih današnjega Dela najverjetneje ne bo zahtevala ničnosti pogodbe o nakupu oklepnikov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Čeprav Slovenska vojska oklepnikov 8x8 očitno ne bo mogla uporabljati, kot je načrtovala, bodo ti ostali v Sloveniji. Država po neuradnih podatkih današnjega Dela najverjetneje ne bo zahtevala ničnosti pogodbe o nakupu oklepnikov. Eden od razlogov naj bi po pisanju dnevnika bil, da gre za zelo zahtevno pravno vprašanje, ker je vojska vozila že začela uporabljati, prav tako pomemben pomislek je tudi tožba Sistemske tehnike, poražene na razpisu za nakup oklepnikov, ki zahteva tudi ničnost pogodbe in od države več kot 500 milijonov evrov odškodnine.

Formalno je žogica sicer na strani obrambnega ministrstva, to pa zaradi menjave oblasti – Romana Jakiča je nasledil Janko Veber – primer šele proučuje. Časnik piše še, da se v zakulisju rešuje še dilema, kaj storiti s tridesetimi oklepniki, ki jih je Slovenska vojska že dobila. Vrnili jih najverjetneje ne bomo, za resno vojaško uporabo pa niso dovolj. Zaradi varčevanja so se odpovedali močnejšim oborožitvenim sistemom, zato so svaruni, kot finske oklepnike imenuje Slovenska vojska, zdaj oboroženi le z mitraljezi (23 vozil) in bombometi (sedem vozil), vgrajenimi v samodejne oborožitvene postaje.

Tudi vojska sama priznava, da ima oklepnikov premalo in da so (pre)slabo oboroženi. »Vozila, ki jih ima Slovenska vojska, so oborožena z lahko oborožitvijo. Zaradi majhne ognjene moči je delovanje z njimi omejeno na izvajanje nalog bojnega delovanja nižje intenzitete,« so sporočili z ministrstva za obrambo. Priznali so, da s »sedanjo količino in z oborožitvijo oklepnikov svarun« Slovenska vojska postavljenega cilja – do leta 2019 sestaviti zmogljivost mehanizirane bataljonske bojne skupine – ne bo mogla doseči.

Propadli nakup oklepnikov bi po pisanju časnika lahko bil za Slovensko vojsko celo pozitiven, saj taki oklepniki za najnovejši varnostni koncept Nata niso več najustreznejši. Konflikt z Rusijo je pokazal, da vojska potrebuje bolje zaščitena vozila.

 

Deli s prijatelji