JANŠA NA SVOBODI

Pravnika Jerovšek in Ude: Kaže se končna odločitev ustavnega sodišča

Objavljeno 12. december 2014 17.55 | Posodobljeno 12. december 2014 17.56 | Piše: STA, Mo. S.

Kaj o odločitvi ustavnega sodišča glede izpustitve Janeza Janše na prostost menijo pravniki?

Janez Janša.

LJUBLJANA – Pravnik Tone Jerovšek je prepričan, da današnje začasno zadržanje izvršitve sodbe predsedniku SDS Janezu Janši v zadevi Patria že delno nakazuje odločitev o glavni stvari. Tudi po mnenju Lojzeta Udeta se kaže, da se kar precejšnje število ustavnih sodnikov nagiba k takšni končni odločitvi. Ima pa Ude pomisleke pri argumentaciji odločitve sodišča.

Po besedah nekdanjega ustavnega sodnika Jerovška, ki je tudi profesor, študente vedno učijo, da se začasna odredba praviloma izda, ko je na prvi pogled viden uspeh pritožnika v glavni stvari. Odločitev po njegovem prepričanju vpliva tudi na prenehanje poslanskega mandata Janši, zoper katero se je ta pritožil na ustavno sodišče, to pa mu je do končne odločitve vrnilo mandat. »S to odločitvijo poslanski mandat izvršuje, zato je ugotovitev državnega zbora, da mu preneha mandat, na neki način anulirana,« pravi Jerovšek. Dodaja še, da je Janša do končne odločitve sicer pravnomočno obsojen, vendar se sodba o izreku kazni do končne odločitve ne izvršuje. Jerovšek je takšno odločitev ustavnih sodnikov pričakoval. Pomenljivo se mu tudi zdi, da so jo ustavni sodniki sprejeli soglasno. »To namreč pomeni, da dvomov o odločitvi ni bilo,« dodaja.

Ude: Njegovo delovanje kot poslanca ali člana SDS ni bilo ovirano

Tudi nekdanji ustavni sodnik Ude z ljubljanske pravne fakultete meni, da odločitev ustavnega sodišča »kaže na to, da se kar precejšnje število sodnikov nagiba k rešitvi, ki bi ugodila ustavni pritožbi«. Po njegovih besedah so trije ustavni sodniki jasno izrazili svoje mnenje že takrat, ko so se zavzeli, da bi ustavno sodišče odločalo o Janševi pritožbi še pred izčrpanjem izrednega pravnega sredstva. »Trije so že kar pomemben del, zdaj je treba samo še prištevati,« je dejal.

Po Udetovem mnenju argument ustavnega sodišča, da je Janša poslanec in predsednik največje opozicijske stranke ter bi tako lahko nastale težko popravljive posledice za dobro in učinkovito delovanje demokratičnega parlamenta in oblasti kot celote, ne zdrži. »Janši so dovolili, da je hodil na seje DZ in seje delovnih teles. Ustavno sodišče je že prej odpravilo odvzem oz. prenehanje mandata, ki ga je na čuden način odvzel DZ. Delovanje Janše kot poslanca ali kot člana SDS ni bilo ovirano, morda le nekoliko v predvolilnem boju,« meni Ude.

Ob tem dodaja, da tudi če bo na koncu Janša oproščen oz. bodo sodbe razveljavljene, se ne strinja s trditvijo, da so odločbe sodišč posledica stare miselnosti, ki se kot kontinuiteta vleče še iz prejšnjega nedemokratičnega sistema.

Deli s prijatelji