SANACIJA

Pravnica zlorabila zaupanje, del plač delavcem v ponedeljek

Objavljeno 16. marec 2012 16.46 | Posodobljeno 16. marec 2012 13.12 | Piše: A. L.

Predpogoja za 10 milijonov evrov niso izpolnili.

Če ne bo obljubljenega denarja, bo stavka

AJDOVŠČINA – »Zakonski rok za izplačilo februarskih plač je 18. marec 2012, zato si je uprava družbe Primorje prizadevala zbrati dovolj sredstev za izplačilo vsaj minimalne plače. Na zahtevo koordinacije sindikatov v Primorju pa je bilo treba zagotoviti še sredstva za izplačilo stroškov, povezanih z delom. Oboje bo zaposlenim izplačano v ponedeljek, 19. marca 2012,« so sporočili iz družbe.

Odprtih 10 velikih gradbišč

Uprava pričakuje, da bodo vsi zaposleni še naprej tvorno prispevali k nemotenemu izvajanju delovnih procesov v družbi. Izplačilo razlike do polne plače se bo zaposlenim poskusilo zagotoviti do konca meseca. »Primorje je podjetje, ki še vedno deluje na trgu (aktivno je na več kot 10 velikih gradbiščih) in je ob podpori bank primerno za sanacijo,« so prepričani v družbi.

Predpogoja niso izpolnili

Uprava družbe je seznanila banke upnice s stopnjo izpolnitve predpogojev, ki so jih banke oblikovale v svoji ponudbi finančnih inštrumentov za sanacijo družbe. Dejstvo je, da predpogoj odobritve ali sprejema zavezujoče izjave o zagotovitvi 10 milijonov evrov denarnih sredstev družbi od države do 15. marca ni izpolnjen. Prav tako ni izpolnjen predpogoj za prispevek nebančnih upnikov v višini, kot jo zahtevajo banke upnice. Družbi je uspelo zagotoviti nekaj več kot 50 odstotkov vrednosti zahtevanih prispevkov, saj brez sodelovanja večjih ključnih dobaviteljev, kot je npr. Petrol, izpolnitev pogoja ni mogoča.

Uprava: minimalni pogoji za uspešnost sanacije družbe izpolnjeni

Ker razgovori z državo in nebančnimi upniki še potekajo, je uprava Primorja banke upnice zaprosila za podaljšanje veljavnosti ponudbe in za ponovno proučitev nujnosti izpolnitve vseh pogojev v zahtevanih obsegih. Uprava družbe namreč meni, da so minimalni pogoji za uspešnost sanacije družbe, ob razpoložljivosti finančnih ukrepov v letu 2012, izpolnjeni. To je neodvisno potrdila tudi študija, ki jo je vzporedno s sanacijskim programom izdelalo mednarodno podjetje Price Waterhouse Coopers. Predvidoma se bodo pogovori z bankami upnicami nadaljevali v prihodnjem tednu, ko je vendarle tudi pričakovati njihovo ukrepanje glede ureditve lastništva družbe, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Ne gre za primer Vegrad ali SCT

Primorje si bo še naprej prizadevalo izpolnjevati pogodbene obveznosti do investitorjev, tako doma kot v tujini, in tako demantirati številne izrazito negativno usmerjene izjave nekaterih priložnostnih komentatorjev, ki pa z razmerami v družbi in z vsebinami sanacijskega programa ter pogajanj z bankami niti približno niso seznanjeni. Kot strokovne avtoritete bi se morali zavedati posledic svojih izjav in neposredne škode, ki jih z njimi povzročajo družbi, in prepoznati, da se prizadevanja za rešitev Primorja  in vzpostavitev njegove dolgoročne konkurenčne sposobnosti, bistveno razlikujejo od že videnega v SCT ali Vegradu in da ni strokovnih argumentov za avtomatsko vzporejanje in domneve.

Nekdanji zaposleni, ki so soodgovorni, zdaj nad upravo

Uprava Primorja se odziva tudi na ravnanje nekaterih delničarjev, ki za danes napovedujejo novinarsko konferenco. Nemoralno se jim zdi, da bivši zaposleni, ki so vsa leta imeli visoke vodstvene položaje v družbi in neposreden vpliv na poslovno politiko Primorja in so za nastali finančni položaj družbe tudi neposredno soodgovorni, očitajo novi upravi, da s svojimi ukrepi vodi družbo v stečaj.

Opravičiti bi se moral Bolčina

»Bolčina je bil do upokojitve v letu 2011 član upravnega odbora Primorja in pristojen za finančno področje. Vse ekonomsko neutemeljeno zadolževanje družbe tako pri bankah kot pri drugih upnikih od leta 2008 do 2011 je potekalo ob njegovem vedenju in odobravanju. Prav tako izplačilo dividend še spomladi 2011, ko družba že ni več redno poravnavala obveznosti do nebančnih upnikov. Prav bi bilo, da bi se najprej opravičil vsem upnikom za nemogoče razmere, v katere je nekatere izmed njih pahnil s svojim sodelovanjem pri likvidnem izčrpavanju podjetja. Opravičiti bi se moral tudi zaposlenim, ki jim prejšnja uprava že več let ni izplačevala plač v zakonskih rokih. Lahko pa bi se opravičil tudi novi upravi zaradi zavestnega zavajanja javnosti v zvezi z odgovornostjo nove uprave za nepridobitev novih poslov. Bolčina bi kot področni strokovnjak moral vedeti, zakaj so banke nehale Primorju izdajati bančne garancije za nove posle že spomladi 2011,« so prepričani v družbi.

Podpiral do nedavno, zdaj ne več

Omenjajo tudi Vrabca, ki je bil še do nedavnega član nadzornega sveta Primorja Holding in je še na januarski seji s svojim glasovanjem podprl sprejem sklepa, ki potrjuje, da aktivnosti upravnega odbora Primorje vodijo k temu, da Primorje ostane delujoče podjetje. 

Pravnica zlorabila zaupanje

Lemutova, do nedavnega zaposlena v Primorju kot vodja pravne službe (družbo zapustila na lastno željo), je imela tako pod prejšnjim vodstvom kot tudi še pod novim vodstvom priložnost in možnost, da vse svoje ideje za reševanje nastale situacije neposredno predlaga poslovodečim v družbi, sporočajo iz družbe. »Njena neposredna odgovornost je bila komunikacija z obupanimi upniki, ki so po sodni poti želeli doseči svojo pravico. Pri tem delu je prav gotovo zlorabila njihovo zaupanje in s svojim ravnanjem v veliki meri tudi povzročila odpor upnikov do iskanja sporazumnih rešitev, za kar si danes intenzivno prizadeva nova uprava. Če se z navodili prejšnje uprave ni strinjala, bi lahko podala odpoved takrat, ne pa zdaj, ko je nova uprava zahtevala prekinitev takšne prakse.«

»Ob vsem navedenem je jasno, da gre v tem primeru za skrajno sprenevedanje udeleženih, za izkrivljanje resnice in nesposobnost priznanja lastne odgovornosti za nastali položaj. Zato tako ravnanje obsojamo in ga v bodoče ne bomo več komentirali,« menijo v družbi.

Deli s prijatelji