NA KOŽO

Pravna načela in spomenik Mačku

Objavljeno 04. maj 2016 00.25 | Posodobljeno 04. maj 2016 00.30 | Piše: Jadran Vatovec

Naše oblastnike očitno res skrbijo referendumi, ne pa tudi spomenik za šefa Ozne.

Jadran Vatovec.

Predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez je sklenil, da ne bo niti določil roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevam za razpis referendumov, ki jih predlaga Sindikat delavcev migrantov Slovenije. Odločil se je, da delavcem migrantom, ki so za vsako svojo pobudo zakonito zagotovili več kot 3400 podpisov, ne bo dovolil, da bi zbirali (in v nadaljevanju najbrž tudi zbrali) 40.000 podpisov za izrekanje državljank in državljanov o zakonih, ki so po njihovem mnenju bodisi sporni bodisi škodljivi ali celo oboje hkrati. Člani tega sindikata so resda že pred časom vložili nekaj referendumskih pobud, a so jih po pogovoru s premierjem dr. Mirom Cerarjem umaknili. Zdaj so vložili nove.

Brglez naj bi, skratka, z nedoločitvijo roka za zbiranje po 40.000 podpisov za razpis posameznega referenduma želel delavcem migrantom »v skladu z načeli pravne države« preprečiti zlasti zlorabo zakonodajnega referenduma. Da bo kot prvi med poslanci najbrž storil prav to, smo sicer lahko zaslutili, komaj sta njegov strankarski šef (premier Cerar) in vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer začela opozarjati, kako zelo sta presenečena in razočarana zaradi vlaganja referendumskih pobud. In kako so se na Brglezovo potezo odzvali v Sindikatu delavcev migrantov Slovenije? Pravijo, da Slovenija ni več ne demokratična ne pravna država, in ugotavljajo – šele zdaj, ja –, da vse bolj in bolj spominja na banana republiko. Napovedali so, da bodo pravico najverjetneje poiskali kar na ustavnem sodišču. Počakajmo in bomo videli, kje se bo vse skupaj končalo.

No, če že govorimo o pravnih načelih, o preprečevanju zlorab in iskanju pravice, si ne bi smeli zatiskati oči niti pred škandaloznim odkritjem spomenika Ivanu (Matiji) Mačku, najprej partizanskemu poveljniku, vendar pozneje tudi šefu zloglasne totalitaristične Ozne. Čeprav je bil Maček po drugi svetovni vojni med najodgovornejšimi za zlorabe (kršenje človekovih pravic) ter preganjanje in zunajsodno pobijanje političnih nasprotnikov takratne oblasti, so pri odkritju njegovega obnovljenega spomenika na Bazi 20 pred dnevi uradno sodelovali pripadniki Slovenske vojske. Pa zaradi tega Brglez ni bil niti malo zaskrbljen, Cerar presenečen ali Kustec Lipicerjeva razočarana. Ne, niti predsednik države Borut Pahor se ni oglasil.

Deli s prijatelji