NA KOŽO

Pravljično število 1000

Objavljeno 31. marec 2014 00.45 | Posodobljeno 31. marec 2014 00.45 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Slovenski nogomet ima slab imidž, zato so tribune prazne.

Rok Tamše. Foto: S.N.

Ko vprašaš akterje prve slovenske nogometne lige o kakovosti tekmovanja, bodo tako rekoč soglasno zatrdili, da ta vsako sezono raste, da se v klubih iz leta v leto dela bolje, da je trenerski kader bolje strokovno usposobljen, boljše da so tudi infrastruktura in razmere za delo na splošno ter da je liga precej bolje organizirana in prepoznavnejša kot pred nekaj sezonami. Zakaj torej tega ne prepoznajo ljubitelji nogometa? Zakaj je denimo na sobotni derbi med velikima primorskima tekmecema Luko Koper in Gorico, ki sta celo tik pod vrhom lestvice, prišlo manj kot 1000 gledalcev, čeprav na uradni spletni strani tekmovanja sporočajo, da jih je bilo ravno 1000?

Podobno je v Velenju, Celju, Domžalah, Kranju, Ljubljani, Novi Gorici, Novem mestu, vas Zavrč pa si že zaradi majhnosti ne more privoščiti sanjske številke 1000 gledalcev ali več na vsaki tekmi. Z množičnim občinstvom se lahko pohvali zgolj Maribor, a pri vijoličnih že tako in tako ugotavljamo, da so na slovenski sceni planet zase. Vsi klubi se ponašajo s spodobnimi stadioni, kjer je moč dobiti tudi okrepčilo. Izgovor za slab obisk ne moreta biti tribuna brez strehe in blato povsod naokrog. O zvesti pripadnosti ne moremo govoriti, čeprav v glavnem vsi delujejo več desetletij. V čem je torej problem, da si več ljubiteljev nogometa vsaj dvakrat na mesec ne odtrga od dve do tri ure in obišče tekme domačega kluba za cca 10 evrov?

Preprosta razlaga je, da jih ne prepriča kakovost nogometa, ki je povezana tudi s slabo finančno kondicijo klubov. Odvrača jih divjanje, kakršno so nedavno uprizorili Green Dragons v Stožicah, kjer je morala Olimpija za kazen odigrati tri tekme brez občinstva. Odbija jih sporno poslovanje klubov; tisti, ki so propadli (nazadnje Mura 05, Primorje, Nafta, Drava), so na suhem pustili še navijače. Tem se gnusi tudi prirejanje izidov v stavniških goljufijah, ki so rak rana svetovnega nogometa. In potem imajo še na TV-programih na voljo vse najboljše tekme na planetu. Je položaj glede obiska brezupen? Nikakor ne, vendar slovenska nogometna liga potrebuje boljši imidž za 1000 gledalcev na vsaki tekmi.

Deli s prijatelji