NA KOŽO

Pravljičnih sedem

Objavljeno 28. julij 2012 00.40 | Posodobljeno 28. julij 2012 00.39 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Stomilijonski narod ima sorazmerno več einsteinov, picassov, boltov, phelpsov.

Bojan Budja.

Nekdaj smo govorili, kako je pomembno predvsem sodelovati. Vse drugo, vključno z rezultati, je, če je. Danes, ko je denar sveta vladar, je sodelovanje pogojeno z izplenom. Beri: z medaljami. Od včeraj pa do nedelje, 12. avgusta, naj bi jih Slovenci v Londonu, domovanju jubilejnih 30. olimpijskih iger moderne dobe, zbrali natanko sedem.

Sedem je pravljično število

Sneguljčica se je denimo družila s sedmimi palčki, nenasitni volk se je spravil na sedem kozličkov, veliko tega se je zgodilo za sedmimi morji, še več za sedmimi gorami. In slovenski olimpijci so se odpravili po sedem medalj.

Pod londonsko olimpijsko zastavo se bo dvakrat po sedem dni bolj ali manj uspešno pehalo 65 slovenskih športnic in športnikov. Veliko ali malo? Da smo majhna država z maloštevilnim ljudstvom, vemo. Tudi to, da so po naravi stvari vsi talenti, torej tudi športni, med ljudmi tega planeta porazdeljeni skozi enako sito. Tako se pač zgodi in dogaja, da ima stomilijonski narod sorazmerno več einsteinov, picassov, boltov, phelpsov. Velikim se rojevajo in zasijejo na nekaj let, majhna ljudstva jih dočakamo na desetletje, stoletje, tisočletje, nekateri nikoli.

Na srečo pa ni prav vse odvisno zgolj in edinole od verjetnosti, nekaj malega je mogoče tudi pomagati. Bržkone v nasprotju z mnogoljudnim Pakistanom nikoli ne bomo olimpijski prvaki v hokeju na travi, lahko pa smo znova priče ne povsem naključnemu preblisku. Ali prebliskom. Nemara na vodi ali v njej, na metališču kladiva, v kimonu, kjer koli. Tam pač, kjer so znanje, razumevanje, ogromna volja in nekaj več denarja. Pa seveda obilje sreče. 65 slovenskih olimpijcev upa. Med njimi so tudi povprečni, nekateri za svetovne razmere – roko na srce – slabi. A brez njih ne gre. Že zato, da se še bolj in bolje vidi, kako dobri in sijajni so najboljši.

Sedem slovenskih medalj? Za sedem Mastnakovih penin valentina ali valvasor dam, če jih osvojimo vsaj pet! In če jih ne? Za tisto dvanajstoavgustovsko nedeljo pride ponedeljek, 13. avgusta. Za Londonom čaka Rio de Janeiro. So pač tudi pravljice, ki se ne končajo enako srečno. 

Deli s prijatelji