PRIPOVEDOVANJE PRAVLJIC

Pravljični festival za male in velike ljubitelje zgodb

Objavljeno 05. junij 2015 17.36 | Posodobljeno 05. junij 2015 17.36 | Piše: T. P., A. K.

Osrednja nit festivala je pripovedovanje ljudskih pravljic, ki jih je zbral in zapisal Gašper Križnik, eden najpomembnejših slovenskih zapisovalcev iz 19. stoletja.

V petek in v soboto bo v Motniku in na Vranskem že 4. Križnikov pravljični festival Jenkret je biv ... Osrednja nit festivala je pripovedovanje ljudskih pravljic, ki jih je zbral in zapisal Gašper Križnik, eden najpomembnejših slovenskih zapisovalcev iz 19. stoletja.

Namen festivala je oživljanje kulturne dediščine, ki jo je v svojih zapisih ohranil Križnik, ter spodbujanje živega pripovedovanja, spremlja pa ga pester kulturni program za otroke in odrasle.

V petek se bo začelo ob 16. uri z delavnicami za pripovedovanje, po 19. uri pa bodo  pravljice, ki jih je zapisal Križnik, pripovedovali uveljavljeni pripovedovalci z različnih koncev Slovenije: Irena Cerar, Ljoba Jenče, Rok Kušlan, Breda Podbrežnik, Ivanka Učakar, Ciril Horjak in duo Vroča župa.

Petkov večer bo zaključil ognjeni spektakel Šola za zmaje v izvedbi skupine Čupakabra.

V soboto ob 10. uri bo pripovedovalka Irena Cerar družine popeljala po Vranski pravljični poti. Ker je bil Križnik sprva čevljar, bodo najprej obiskali staro čevljarsko delavnico, ki že več generacij pripada družini Alje Viryent Novak. Po srečanju s priznano oblikovalko čevljev se bomo odpravili v znamenito Schwentnerjevo hišo, kjer bomo prisluhnili čevljarskim pravljicam, se igrali družinske igre ter ustvarjali s čevlji.

Osrednje dogajanje bo popoldne v Motniku, rojstnem kraju Gašperja Križnika. Otroci se bodo lahko samostojno podali po ugankarski poti in na njenih točkah, ki so tudi del poti po naravnih in kulturnih znamenitostih Motnika, iskali skrite pravljične predmete, razvozlavali uganke, prisluhnili pravljicam, ustvarjali na delavnicah, se prelevili v pravljične junake, igrali in zabavali.

Manjkalo ne bo tudi zgodb, pripovedovali jih bodo Tone Obadič, Verena Perko in duo Malunca ter Špela Regulj, na ogled pa bo razstava s podelitvijo nagrad udeležencem likovnega natečaja Jenkret je biv – Podobe Križnikovih pravljic.

Zvečer se bo v pripovedovanju zgodb, ki so jih slišali od staršev, starih staršev, stricev in tet, preizkusilo še nekaj domačinov.

Deli s prijatelji