POGAJANJA

Pravijo, »vzemi ali pusti«, in pripravljajo protest

Objavljeno 28. november 2014 10.09 | Posodobljeno 28. november 2014 10.09 | Piše: STA, T. L.

Vlada in sindikati javnega sektorja na kritični točki pogajanj.

Stranka Mira Cerarja se je zavezala, da bodo poroke istospolnih partnerjev v zakonu.

LJUBLJANA – Sindikati javnega sektorja so na četrtkovih pogajanjih o varčevalnih ukrepih za 2015 na mizo dali svoj zadnji predlog in vladi prepustili odločitev, ali ga sprejme ali sledi konflikt. Odgovor pričakujejo ob današnjem nadaljevanju pogovorov. Razplet je težko napovedati, a jasno je, da je pred vlado zahtevna odločitev, socialni mir pa pod vprašajem.

Sindikati namreč ne popuščajo. Pripravljeni so pristati zgolj na prenos veljavnih ukrepov v prihodnje leto, pri čemer je izjema sprostitev napredovanj tako v plačne razrede kot nazive, za katere pa bi izplačevanje zamaknili do decembra 2015.

Od tega, ali bo vlada pristala na njihov »vzemi ali pusti« predlog, je odvisna tudi izvedba protestnega shoda, ki ga sindikati načrtujejo za sredo. Gasilci in policisti so celo že zagrozili s stavko.

Kdaj stališče vlade, ni znano

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar v četrtek o odločitvi vlade ni želel špekulirati in je dejal le, da bodo stališče »pridobili zelo hitro«. Kdaj in kako, ni pojasnil, vendar je malo verjetno, da bi se vlada zaradi tega posebej sestala, saj Koprivnikar že zjutraj odhaja na delovno srečanje z župani podravskih občin.

A pred vlado je zagotovo zahtevna odločitev. Glede na dosedanje izjave nekaterih članov vlade pa tudi pogledi v koaliciji očitno niso povsem enotni.

Zlasti finančni minister Dušan Mramor svari pred »črnimi scenariji«, če Sloveniji ne uspe zmanjšati javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP. Po drugi strani je vodja SD Dejan Židan že večkrat ponovil, da so dodatni ukrepi sprejemljivi le, če bodo usklajeni s socialnimi partnerji. Da zaostritev ne bi bila dobra, ker bi to le poslabšalo pogoje za reševanje težkega položaja države, pa je v četrtek ugotavljal predsednik Desusa Karl Erjavec.

Če bi obveljal zadnji sindikalni predlog, bi sicer to pomenilo prihranek na ravni letošnjega leta, 313 milijonov evrov. Poleg tega je vladna stran sprva želela z dodatnimi ukrepi prihraniti še 127 milijonov evrov, z zadnjim predlogom ukrepov, ki so ga sindikati odločno zavrnili, pa 70 milijonov evrov. Ni povsem jasno, ali bo le prenos trenutnih ukrepov sprejemljiv, tako za vzdržnost proračuna kot za vso vladno ekipo.

Deli s prijatelji