OB PATRII

Pravijo, da se farsa nadaljuje

Objavljeno 27. avgust 2014 20.09 | Posodobljeno 27. avgust 2014 20.09 | Piše: T. L.

V Odboru 2014 in stranki SDS niso zadovoljni z odločitvijo vrhovnih sodnikov, ki so zavrnili izločitev Masleše v zadevi Patria.

Janez Janša.

LJUBLJANA – V Odboru 2014 so sicer zadovoljni, da je bila današnja občna seja vrhovnih sodnikov sklepčna, se pa ne morejo strinjati z njihovo odločitvijo, saj so odločili, da predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše ne izločijo iz odločanja o zadevi Patria. 

Negativen je bil do Janše

Masleši namreč zamerijo, da je na dnevih slovenskega sodstva, ki so potekali 6. junija 2014, v svojem govoru »izrazil izrazito negativen odnos do prvaka največje opozicijske stranke Janeza Janše, žrtve politično montiranega procesa. Pri uresničevanju pravice do nepristranskega sojenja torej ni pomembno zgolj to, da je nepristranskost sojenja dejansko zagotovljena, temveč se mora izražati tudi navzven. Občutek pristranskosti je bil jasno viden tudi že v času, ko vrhovno sodišče sploh še ni odločalo o zahtevi za varstvo zakonitosti,« so zapisali v Odboru 2014. 

»V pravni in demokratični državi bi morala sodišča sprejemati odločitve neodvisno in objektivno, zadnji dogodki pa žal kažejo, da v Sloveniji ni tako. Sprejemanje odločitev na podlagi političnega in osebnega prepričanja nikakor ne more predstavljati obstojnih temeljev države v osrčju Evropske unije,« so v odzivu na današnjo odločitev vrhovnih sodnikov dodali v odboru.

SDS: Farsa se nadaljuje

Tudi v stranki SDS niso zadovoljni. Na twitterju so zapisali:

Ni še znano, kako je kdo glasoval

Današnje seje se je sicer udeležilo 29 sodnikov od 32, kakšen je bil izid glasovanja oziroma ali je kdo glasoval drugače od končne odločitve, pa po poročanju STA tiskovni predstavnik sodišča Gregor Strojin ni razkril. Pojasnil pa je, da bo podpredsednica sodišča Nina Betetto zdaj izdala sklep z obrazložitvijo odločitve. Kdaj bo izdan, še ne morejo napovedati. Betettova bo v sklepu povzela tudi obrazložitve posameznikov sodnikov, ki so govorili na seji. Sicer pa danes Masleša na seji ni bil prisoten, saj o vprašanju lastne izločitve ne sme glasovati.

Deli s prijatelji