ZA MAREC

Pravijo, da je povprečna neto plača 996 evrov

Objavljeno 15. maj 2014 13.52 | Posodobljeno 15. maj 2014 13.52 | Piše: STA, T. L.

Povprečna plača za marec je nominalno višja in realno nižja od februarske.

LJUBLJANA – Povprečna mesečna neto plača za marec je znašala 996,96 evra. V primerjavi s plačo za februar je bila nominalno višja za 0,3 odstotka, realno pa nižja za 0,5 odstotka. Povprečna mesečna bruto plača je znašala 1526,41 evra in bila na mesečni ravni nominalno višja za 0,4 odstotka, realno pa nižja za 0,4 odstotka.

V kateri panogi najbolj izrazito povečanje

Povprečna mesečna bruto plača za marec se je na mesečni ravni najizraziteje zvišala v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (7,2 odstotka), strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (6,3 odstotka), trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil ter v skupini poslovanje z nepremičninami.

Znižanje te plače pa je najbolj izrazito v rudarstvu (15,6 odstotka), in sicer zaradi izplačila izrednih in zaostalih izplačil za februar 2014, je sporočil statistični urad.

Povprečna mesečna bruto plača za marec se je znižala v zasavski regiji (1,4 odstotka), v savinjski ter v osrednjeslovenski regiji. V ostalih se je zvišala, najizraziteje v jugovzhodni Sloveniji (4,8 odstotka).

V prvem četrtletju letos je bila povprečna mesečna plača nominalno in realno višja od povprečne mesečne plače v istem obdobju lani. Povprečna mesečna neto plača je bila nominalno višja za 0,8 odstotka, realno pa za 0,3 odstotka. Bruto plača pa je bila nominalno višja za 0,9 odstotka, realno pa za 0,4 odstotka.

V zasebnem 1,8 odstotkov višja, v javnem 0,3 odstotka nižja

Povprečna mesečna bruto plača se je v prvem četrtletju na letni ravni v zasebnem sektorju zvišala za 1,8 odstotka, v javnem sektorju pa znižala za 0,3 odstotka. V sektorju država je bila nižja za odstotek.

V prvem četrtletju se je ta najizraziteje zvišala v dejavnosti oskrba z električno energijo, s plinom in paro (5,2 odstotka), v predelovalnih dejavnostih, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih ter v rudarstvu.

Znižanje pa je bilo najizrazitejše v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (2,8 odstotka), so še navedli statistiki.

Deli s prijatelji