POLITIČNI OPORTUNIZEM?

Pravijo, da gre Bratuškovi le za denar

Objavljeno 11. september 2015 13.56 | Posodobljeno 11. september 2015 13.09 | Piše: M. I.

Bratuškova naj bi ZaAB s sodelavci vodila le kot sredstvo za prerazporejanje davkoplačevalskega denarja.

Evropska komisija išče komisarje, Alenka Bratušek se predstavlja kot kuharica.

LJUBLJANA – Kot poroča portal Požareport, naj bi šlo Alenki Bratušek po tem, ko je njeno zavezništvo izviselo pri koalicijskih pogajanjih, le še za proračunski denar. Delovanje stranke se je vrtelo okrog 17.000 evrov, kolikor jih je bila deležna njena poslanska skupina ZaAB, ki je pred kratkim neslavno propadla.

Viri, na katere se sklicuje portal, namreč pravijo, da se je iz tega razloga znebila generalnega tajnika stranke Romana Jakiča, na njegovo mesto pa postavila zaupnika Jerneja Pavliča, s katerim sta nato nadzorovala tok denarja stranke, do katerega pa je hotela tudi Maša Kociper, bivša poslanka in podpredsednica ZaAB in zasebna prijateljica Bratuškove. Del sredstev naj bi bil namenjen tudi ameriškim svetovalcem, ki jih je plačeval Robert Golob, prvi človek družbe Gen-I, zaveznik Bratuškove, ki jo je do bridkega konca podpiral kot predsednico stranke. Ravno ameriškim svetovalcem se ima stranka ZaAB po vsej verjetnosti zahvaliti, da je prestopila parlamentarni prag. Brez pravno sicer ničnega, taktično pa prebrisanega manevra, ko je zamrznila vse postopke v zvezi s privatizacijo in s tem pridobila simpatije pri levih volivcih, je danes najbrž ne bi bilo v hramu demokracije.

Stranka nepovezanih poslancev ideja Bratuškove

Ko sta stranko zapustila najprej Peter Vilfan, nato pa še Jani Möderndorfer in je zavezništvo pravno razpadlo, naj bi Bratuškova, Kociprova in Pavlič pripravili načrt o tem, kako bi ustanovili novo poslansko skupino neodvisnih poslancev, k sodelovanju pa nagovorili neodvisnega poslanca Bojana Dobovška, ki je nedolgo nazaj zapustil stranko SMC. Zadnja od preostalih poslank ZaAB pa pri pregovarjanjih o novi poslanski skupini ni sodelovala, ker naj bi imela že povabilo Karla Erjavca v stranko Desus. 

Zagata Bojana Dobovška

Dobovšek je sprejel vabilo k ustanovitvi stranke neodvisnih poslancev in naj bi bil nekaj ur celo vodja poslanske skupine, do katere za zdaj še ni prišlo zaradi ovir v državnozborskem poslovniku. Dobovškova odločitev pa naj bi s sabo prinesla dolgoročne posledice za njegov ugled, ki si ga je gradil na premisi borbe proti korupciji, zdaj pa se povezuje s poslanko, ki jo državno tožilstvo sumi korupcije v povezavi s spornim samoimenovanjem za evropsko komisarko. Povezovanje s politično in z zakonsko sporno osebo, kot je Bratuškova, naj bi bila za Dobovška »svojevrstna pogodba s hudičem«. Pridobil bo stranko, izgubil pa ugled neoporečnega strokovnjaka in politika, ki je SMC zapustil ravno zaradi domnevne korupcije in nepreglednosti delovanja. Danes bo medtem o ustanovitvi nove poslanske skupine razpravljal kolegih predsednika državnega zbora. 

Jani Möderndorfer ostal pred vrati SMC

Prebežnik s potapljajoče se ladje ZaAB Jani Möderndorfer si je medtem obetal prestižno mesto poslanca največje parlamentarne stranke SMC, a se tudi njemu ni izšlo po načrtih. Čeprav v SMC zatrjujejo, da še niso prejeli uradne prošnje za članstvo v stranki, je med vrsticami besed vodje poslanske skupine razumeti, da bi dobil košarico. Simona Kustec Lipicer je za medije povedala, da je eno od zelo pomembnih vprašanj za SMC tudi to, ali bi lahko prestop Möderndorferja med njihove poslance zrušil enotnost poslanske skupine, in da je bistveno, da gredo naprej enotno, kot poslanska skupina, ki je bila izvoljena na listi SMC. Jani Möderndorfer vsekakor ni bil izvoljen na listi SMC, je pa znan po divjem rodeu med levo usmerjenimi strankami na slovenskem političnem prizorišču, poleg tega pa s sabo nosi neljubo vraževerno breme, da vsaka stranka, v katero prestopi, zelo hitro propade. V svoji politični karieri je bil doslej poslanec LDS, Zares, PS in ZaAB. Nobene od teh strank ni več med parlamentarnimi, pravzaprav vse le še formalno životarijo kot lokalna združenja, brez veljave ali moči na državni ravni. Morda se podobne usode boji tudi SMC.

Deli s prijatelji